Zorunlu deprem sigortasına başvuru, binalarda depremin doğrudan neden olduğu maddi zararlar ile deprem nedeniyle ortaya çıkan dolaylı zararları teminat altına alan zorunlu sigortaya yapılan başvurudur. Zorunlu deprem sigortasına başvuru yanında süreç hakkında açıklanması gereken birçok husus bulunmaktadır. Bu kapsamda aşağıda, zorunlu deprem sigortası yapılabilecek binalar, zorunlu deprem sigortası yapılamayacak binalar, zorunlu deprem sigortası primi, zorunlu deprem sigortası sigorta bedeli, zarar gören veya yıkılan taşınmazın zorunlu deprem sigortasının olup olmadığı, zorunlu deprem sigortasının devam edip etmediği, zorunlu deprem sigortasının hangi zararları karşıladığı, zorunlu deprem sigortasının karşılamadığı zararlara ilişkin ihtiyari sigorta yapılıp yapılamayacağı, zorunlu deprem sigortasında depremden sonra yapılması gerekenler, zorunlu deprem sigortasına başvuru, zorunlu deprem sigortasında hasar tespiti, zorunlu deprem sigortasında tazminatın nasıl belirleneceği, zorunlu deprem sigortasında tazminatın ne zaman ödeneceği ayrı ayrı incelenecektir.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI NEDİR?
Zorunlu deprem sigortası, depremin doğrudan neden olduğu maddi zararlar ile deprem nedeniyle ortaya çıkan yangın, infilak, tsunami ve yer kayması sonucu oluşan maddi zararları teminat altına alan sigortadır.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA MUHATAP KİMDİR?
Zorunlu deprem sigortasında muhatap Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK)’dur. Sigorta teminatı münhasıran DASK tarafından verilir. Bu sebeple zararın oluşması durumunda zorunlu deprem sigortasına başvuru yapılabilir. Bu teminat, şartların gerekli kılması durumunda ve Hazine ve Maliye Bakanı tarafından uygun görülmesi hâlinde sigorta şirketleri ile müştereken de verilebilir.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI SÜRESİ NE KADARDIR?
Zorunlu deprem sigortası süresi bir yıldır. Sigorta, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin saat 12.00’de başlar ve öğleyin saat 12.00’de sona erer. Bir yıl tamamlandıktan sonra sözleşme kendiliğinden yenilenmez. Bu sebeple sözleşmenin bitişi takip edilerek sözleşmenin yenilenmesi gerekir. Dolayısıyla zararın sigorta süresi olan bir yıl içinde oluşması durumunda zorunlu deprem sigortasına başvuru yapılabilir.
DEPREM ZARARLARI DEVLET TARAFINDAN KARŞILANIR MI?
DASK tarafından üstlenilen riskler için ulusal ve uluslararası piyasalardan uygun koşullarda yeterli koruma sağlanamayabilir. Bu durumda, üstlenilen risklerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek kısmı uygun bir bedel karşılığında Devlet tarafından taahhüt edilebilir.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI YAPILABİLECEK BİNALAR HANGİLERİDİR?
Zorunlu deprem sigortasına tabi yerler, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binalar içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenlerdir. Söz konusu binalar ve bağımsız bölümler için zorunlu deprem sigortası yaptırılarak zararın oluşması durumunda zorunlu deprem sigortasına başvuru yapılabilir.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI HANGİ ZARARLARI KARŞILAR?
Zorunlu deprem sigortası deprem sonucunda ortaya çıkan zararların tamamını karşılamaz. Bu kapsamda, depremin doğrudan neden olduğu maddi zararlar ile deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami veya yer kaymasının sigortalı binalarda neden olacağı hasarlar sigorta bedeline kadar karşılanır. Binalarda meydana gelecek zararlara, temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavan ve tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar ve yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı kısımları da dahildir. Dolayısıyla burada sayılan zararların oluşması durumunda zorunlu deprem sigortasına başvuru yapılabilir ve zararlar sigorta bedeline kadar DASK tarafından karşılanır.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASININ ZARARI KARŞILAMADIĞI BİNALAR?
DEPREM SİGORTASI KAMU BİNALARININ ZARARLARINI KARŞILAR MI?
2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu’na tâbi olan veya kamu hizmet binası olarak kullanılan binalar ve bağımsız bölümler zorunlu deprem sigortasının kapsamı dışındadır.
DEPREM SİGORTASI KÖYDEKİ BİNALARIN ZARARLARINI KARŞILAR MI?
Köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca köy yerleşik alanları ve civarında ve mezralarda yapılan binalar zorunlu deprem sigortasının kapsamı dışındadır. Dolayısıyla bu binalara ilişkin olarak zorunlu deprem sigortasına başvuru yapılsa da zararlar DASK tarafından karşılanmaz.
DEPREM SİGORTASI TİCARİ BİNALARIN ZARARLARINI KARŞILAR MI?
Tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar zorunlu deprem sigortasının kapsamı dışındadır.
DEPREM SİGORTASI PROJESİZ BİNALARIN ZARARLARINI KARŞILAR MI?
Projesi olmayan ve mühendislik hizmeti almamış binalar zorunlu deprem sigortası kapsamı dışındadır.
DEPREM SİGORTASI TAŞIYICI SİSTEMİ ZARAR GÖREN BİNALARIN ZARARLARINI KARŞILAR MI?
Taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edildiği veya zayıflatıldığı tespit edilen binalar zorunlu deprem sigortasının kapsamı dışındadır.
DEPREM SİGORTASI PROJEYE AYKIRI YAPILAN BİNALARIN ZARARLARINI KARŞILAR MI?
Taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde ilgili mevzuata ve projeye aykırı olarak inşa edilen binalar zorunlu deprem sigortasının kapsamı dışındadır.
DEPREM SİGORTASI YIKIM KARARI VERİLEN BİNALARIN ZARARLARINI KARŞILAR MI?
Yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalar zorunlu deprem sigortasının kapsamı dışındadır. Bu binalara ilişkin olarak zorunlu deprem sigortasına başvuru yapılsa da oluşan zararlar DASK tarafından karşılanmaz.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI HANGİ ZARARLARI KARŞILAMAZ?
DEPREM SİGORTASI ENKAZ KALDIRMA MASRAFLARINI KARŞILAR MI?
Enkaz kaldırma masrafları zorunlu deprem sigortası teminatı dışındadır. Dolayısıyla zorunlu deprem sigortasına başvuru yapılsa da enkaz kaldırma masrafları DASK tarafından karşılanmaz.
DEPREM SİGORTASI KAR KAYBINI KARŞILAR MI?
Kar kaybı zorunlu deprem sigortası teminatının dışındadır. Dolayısıyla zorunlu deprem sigortası kar kaybını karşılamaz.
DEPREM SİGORTASI KİRA MAHRUMİYETİNİ KARŞILAR MI?
Kira mahrumiyeti zorunlu deprem sigortası teminatının dışındadır. Dolayısıyla zorunlu deprem sigortasına başvuru yapılsa da kira mahrumiyeti DASK tarafından karşılanmaz.
DEPREM SİGORTASI ALTERNATİF İKAMETGAH MASRAFINI KARŞILAR MI?
Alternatif ikametgah masrafı teminat kapsamı dışında olduğu için zorunlu deprem sigortası tarafından karşılanmaz. Ayrıca, iş durması, işyeri masrafları, mali sorumluluklar ve benzeri dolaylı zararlar da zorunlu deprem sigortası tarafından karşılanmaz.
DEPREM SİGORTASI TAŞINIR EŞYA ZARARLARINI KARŞILAR MI?
Her türlü taşınır mal, eşya ve benzerleri zorunlu deprem sigortası teminatının dışındadır. Bu sebeple zorunlu deprem sigortası taşınır mal, eşya ve benzerlerine gelen zararları karşılamaz.
DEPREM SİGORTASI BEDENSEL ZARARLARI KARŞILAR MI?
Ölüm de dahil bedensel zararlar zorunlu deprem sigortası teminatının dışındadır. Dolayısıyla zorunlu deprem sigortasına başvuru yapılsa da ölüm de dahil bedensel zararlar DASK tarafından karşılanmaz.
DEPREM SİGORTASI MANEVİ TAZMİNATI KARŞILAR MI?
Manevi tazminat talepleri zorunlu deprem sigortası teminatının dışındadır. Bu sebeple zorunlu deprem sigortası manevi tazminat taleplerini karşılamaz.
DEPREM SİGORTASI BİNADAN KAYNAKLANAN ZARARLARI KARŞILAR MI?
Belirli bir deprem hadisesine bağlı olmaksızın binanın kendi kusur ve özellikleri nedeniyle zamanla oluşan zararlar zorunlu deprem sigortası teminatının dışındadır. Bu sebeple zorunlu deprem sigortası binanın kendi kusur ve özellikleri nedeniyle zamanla oluşan zararları karşılamaz.
DEPREM SİGORTASININ KARŞILAMADIĞI DİĞER ZARARLAR NELERDİR?
Deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak, tsunami veya yer kaymasının dışında kalan hasarlar zorunlu deprem sigortası teminatının dışındadır. Bu sebeple zorunlu deprem sigortası, deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak, tsunami veya yer kayması dışında kalan hasarları karşılamaz.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA SİGORTA BEDELİ NASIL TESPİT EDİLİR?
Sigorta bedeli, sigorta edilen meskenin yapı tarzı için yayımlanan “Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı“ kapsamında belirlenen metrekare bedeli ile aynı meskenin brüt veya yaklaşık yüzölçümünün çarpılması sonucu bulunur. Zorunlu deprem sigortası yapılan bir meskenin azami sigorta bedeli, 2023 yılı için yapı tarzı ayrımı yapılmaksızın en fazla 640.000 TL’dir. Dolayısıyla, zorunlu deprem sigortasına başvuru neticesinde en fazla 640.000 TL ödeme yapılabilir, bu tutarı aşan zararlar içinse diğer sorumlulara gidilebilir.
SİGORTA BEDELİ KONUTUN YENİDEN YAPIM MALİYETİNİ AŞABİLİR Mİ?
Sigorta bedeli, sigortalanan konutun yeniden yapım maliyetini aşamaz. Aşması durumunda sigortanın bu bedeli aşan kısmı geçersiz sayılır. DASK bu durumu sigorta süresi içinde öğrenirse sigorta bedelini indirir ve fazla aldığı primi sigorta ettirene iade eder.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA MUAFİYET VAR MIDIR?
Zorunlu deprem sigortası kapsamında taşınmaza ilişkin her bir hasarda %2 muafiyet uygulanır. Zorunlu deprem sigortasına başvuru neticesinde sigorta bedelinden muafiyet bedeli düşülerek ödeme yapılır. Muafiyet açısından, her bir 72 saatlik dönemde meydana gelen hasarlar bir hasar kabul edildiği için 72 saatlik bölümde birden fazla hasar meydana gelse de bir defa tenzili muafiyet uygulanır.
TAŞIYICI KOLONLAR KESİLMİŞSE ZORUNLU SİGORTA ÖDEME YAPAR MI?
Konut sahibi, binanın ve her bir bağımsız bölümün projeye aykırı olarak ve taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edilmesine veya zayıflatılmasına karşı gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Hasarın projeye aykırı olarak ve taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek tadilat nedeniyle ortaya çıktığı tespit edilirse zorunlu deprem sigortasına başvuru hakkı kaybedilir.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA HASARDAN SONRA YAPILMASI GEREKENLER
DASK’A 15 GÜN İÇİNDE BİLDİRİM YAPILMASI YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Sigorta ettiren, rizikonun gerçekleştiğini öğrendiği tarihten itibaren en geç on beş iş günü içinde DASK’a veya sözleşmeyi yapan sigorta şirketine bildirimde bulunmakla yükümlüdür.
DASK GÖREVLİLERİNİN BİNAYA GİRMESİNE İZİN VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Sigorta ettiren, DASK görevlilerinin veya yetkili kıldığı kimselerin, hasara uğrayan binalara makul amaçlarla ve uygun şekillerde girmesine ve zararı azaltmaya yönelik girişimlerde bulunmasına izin vermekle yükümlüdür.
DASK’A GEREKLİ BİLGİ VE BELGELERİ VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Sigorta ettiren, DASK’ın isteği üzerine zarar miktarıyla delilleri saptamaya, rücu hakkının kullanılmasına yararlı ve sigorta ettiren için sağlanması mümkün gerekli bilgi ve belgeleri, gecikmeksizin DASK’a vermekle yükümlüdür.
DASK’A ZARARIN TAHMİNİ MİKTARINI BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Sigorta ettiren, zararın tahmini miktarını belirtir yazılı bir bildirimi, makul ve uygun bir süre içinde DASK’a veya yetkili kıldığı kimselere vermekle yükümlüdür.
DASK’A DİĞER DEPREM SİGORTALARINI BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Sigorta ettiren, sigortalı bina üzerinde zorunlu deprem sigortası dışında, deprem teminatı bulunan başkaca sigorta sözleşmeleri varsa bunları DASK’a bildirmekle yükümlüdür.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI HASAR TESPİTİ NASIL YAPILIR?
Zorunlu deprem sigortasına başvuru neticesinde sigorta edilmiş binalarda meydana gelen zararın nedeni, niteliği ve miktarı DASK’ın veya yetkili kıldığı kimselerin belirlemelerine göre taraflar arasında yapılacak anlaşmayla tespit edilir. Büyük ölçekli bir hasar meydana gelmesi durumunda DASK, hasar tespitlerinin süratle yapılabilmesini teminen teknolojik olanaklardan da yararlanabilir.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA TAZMİNAT NASIL BELİRLENİR?
Zorunlu deprem sigortasında tazminatın hesabında, tam veya kısmi hasar olmasına bakılmaksızın, rizikonun gerçekleştiği yer ve tarihte, benzer yapı özellikleri göz önünde bulundurularak, binanın piyasa rayiçlerine göre hesaplanan yeniden yapım maliyeti esas alınır. Ancak sigorta tazminatı, hiçbir durumda sigorta bedelinden fazla olamaz. DASK ise hasar miktarına ilişkin belgelerin kendisine verilmesinden itibaren mümkün olan en kısa süre içerisinde gerekli incelemeleri tamamlayıp hasar ve tazminat miktarını tespit ederek sigortalıya bildirmek zorundadır.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA TAZMİNAT NE ZAMAN ÖDENİR?
Zorunlu deprem sigortasına başvuru yapıldığında, tazminat miktarının yasa ve poliçe hükümlerine göre tespit edilmesinden sonra DASK, sigorta bedelini aşmamak kaydıyla kesinleşmiş olan tazminat miktarını en geç takip eden bir ay içerisinde hak sahibine ödemek zorundadır. Deprem sonrasında sigortalılara avans ödemesi de yapılabilir.
DEPREM SİGORTASINDA TAZMİNAT ÖDENDİKTEN SONRA YAPILACAKLAR
DASK’IN RÜCU HAKKI
DASK, yaptığı tazminat ödemesi tutarınca hukuken sigortalının yerine geçer. Sigortalının zarardan dolayı üçüncü şahıslara karşı dava hakkı varsa bu hak, tazmin ettiği bedel nispetinde DASK’a intikal eder. Bu sebeple ödenen miktar nispetinde DASK diğer sorumlulara rücu edebilir.
KISMİ HASAR DURUMUNDA ZORUNLU SİGORTA SONA ERER Mİ?
Deprem sonucu tam hasar meydana geldiği takdirde, tazminatın ödenmesi ile birlikte sigorta teminatı sona erer. Kısmi hasar halinde ise sigorta bedeli, rizikonun gerçekleştiği tarihten itibaren, ödenen tazminat tutarı kadar eksilir.
TAŞIYICI KOLONLAR TAMİR EDİLİRSE SİGORTA DEVAM EDER Mİ?
Binanın taşıyıcı sistemine etki eden hasarlarla ilgili olarak, teminatın tekrar işlerlik kazanabilmesi için konutun eksper raporunda belirtilen makul süre içinde onarılması gerekir. Aksi takdirde poliçe vadesi süresince oluşabilecek müteakip hasarlar ödenmez.
ONARILAN BİNADA SİGORTA BEDELİ YÜKSELTİLEBİLİR Mİ?
Sigorta bedelinin eksildiği hallerde, hasarlı binanın, hasardan bir gün önceki haline getirildiği tarihten itibaren başlamak üzere, gün esası ile prim alınmak suretiyle sigorta bedeli yükseltilebilir.
DASK SÜRESİNİN DOLMASI DURUMUNDA TAZMİNAT ALINABİLİR Mİ?
Konut sahibi, sigorta sözleşmesini her yıl yenilemek zorundadır. Sigorta sözleşmesinin poliçe bitiş tarihine kadar yenilenmemesi durumunda teminata ilişkin sorumluluk sona ereceğinden zorunlu deprem sigortasına başvuru yapılsa da DASK tarafından ödeme yapılmaz.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA BEYAN YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN İHLALİ
DASK’A YANLIŞ BİLGİ VERİLMESİ SEBEBİYLE EKSİK ÖDEME YAPILMASI
DASK, sigorta sözleşmesini, sigorta ettirenin, rizikonun gerçek durumunu bildiren beyanına dayanarak yapar. Sözleşme düzenlenirken sigorta ettiren, meskenin brüt yüzölçümü, yapı tarzı, adresi, geçmiş depremlerde hasar durumu gibi bilgileri yanlış vermemiş olsaydı DASK sözleşmeyi daha ağır şartlarla yapacaktıysa DASK veya aracı sigorta şirketi durumu öğrendiği andan itibaren 15 gün içerisinde prim farkının ödenmesini sigorta ettirenden talep eder. Gerçeğe aykırı beyan hali, depremden sonra öğrenilmiş ise tazminat, alınan prim ile alınması gereken prim arasındaki orana göre ödenir. Örnek olarak doğru bilgi verilmiş olsaydı alınması gereken prim alınan primin iki katı olacaktıysa ödenecek tazminat ödenmesi gereken tazminatın yarısı kadar azalır.
DASK’IN SÖZLEŞMEDEN CAYMASI
Sigorta ettirenin geçmiş depremlerdeki orta veya daha ağır hasar durumunu kasıtlı olarak beyan etmediği anlaşılırsa DASK, riziko gerçekleşmiş olsa bile sözleşmeden cayabilir. Bu durumda tazminat ödenmeyeceği gibi prim de iade edilmez.
DASK’IN SÖZLEŞMEYİ FESHETMESİ
Sigorta ettiren, sigorta süresi içinde sigortalı meskende mevzuata aykırı değişiklik yapmışsa DASK sözleşmeyi feshedebilir.
BİRDEN FAZLA ZORUNLU DEPREM SİGORTASI YAPILMASI
Aynı yer için birden fazla zorunlu deprem sigortası yaptırılmışsa zorunlu deprem sigortası sözleşmesi, başlangıcından itibaren iptal edilir ve primin tamamı sigorta ettirene iade edilir.
DASK YAPILAMAYACAK YERE ZORUNLU DEPREM SİGORTASI YAPILMASI
Sigorta kapsamı dışında kalan bir yere yanlışlıkla zorunlu deprem sigortası yapılmışsa, sözleşme başlangıcından itibaren iptal edilir ve primin tamamı sigorta ettirene iade edilir.
EVE BİRDEN ÇOK SİGORTA YAPILABİLİR Mİ?
Aynı taşınmaz için birden çok zorunlu deprem sigortası yaptırılamaz. Ancak, zorunlu deprem sigortası yapılan taşınmazın değeri 640.000 TL’nin üzerinde ise, zorunlu deprem sigortası yapılmış olmak kaydıyla, bu tutarın üzerindeki kısım için ihtiyari deprem sigortası yapılabilir.
EVİN SATIŞI DURUMUNDA ZORUNLU DEPREM SİGORTASI DEVAM EDER Mİ?
Sigorta süresi içinde menfaat sahibinin değişmesi halinde, sözleşme yeni menfaat sahibi ile devam eder. Bu durumda yeni menfaat sahibi, sigortaya ait devir zeyilnamesini yaptırmak ve satış işleminin tamamlanabilmesi için zeyilnameyi ilgili tapu müdürlüğüne ibraz etmekle yükümlüdür. Bunun dışındaki hallerde ise, sigorta ettiren ve sigortanın varlığını öğrenen yeni menfaat sahibi, durumu 15 gün içerisinde sözleşmeye aracılık yapan sigorta şirketine bildirmekle yükümlüdür.
DASK BİLDİRİMİ NEREYE YAPILIR?
Sigorta ettiren, bildirimleri yazılı olarak DASK adına sözleşmeye aracılık yapan sigorta şirketine yapabilir. DASK veya adına yetkili kıldığı sigorta şirketi ise bildirimleri taraflara imza karşılığı elden verilen mektupla ya da sigorta ettirenin poliçede gösterilen adresine veya bu adres değişmişse, son bildirilen adresine yazılı olarak yapabilir. DASK tarafından yapılan ihbarlar, postaya veya notere verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASINA KARŞI DAVA AÇILMASI
ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA SİGORTA TAHKİM
Zorunlu deprem sigortasına başvuru neticesinde sorumlulukların yerine getirilmemesi durumunda sözleşmeden kaynaklanan uyuşmazlıklarla ilgili olarak Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulabilir.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA YETKİLİ VE GÖREVLİ MAHKEME
Zorunlu deprem sigortası sözleşmesinden doğan uyuşmazlıklar nedeniyle DASK’ın bulunduğu veya rizikonun gerçekleştiği yerde ticaret davalarına bakmakla görevli mahkemelerde DASK aleyhine dava açılabilir. DASK ise davalının ikametgahının bulunduğu yerde ticaret davalarına bakmakla görevli mahkemelerde sorumlular aleyhine dava açabilir.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA ZAMANAŞIMI
Zorunlu deprem sigorta sözleşmesinden doğan bütün talepler, sözleşmenin sona ermesinden itibaren iki yılda zamanaşımına uğrar.
Benzer yazılara ilişkin bkz.
https://hkavukatlik.com/sigorta-policesine-itiraz/
https://hkavukatlik.com/bina-tamamlama-sigortasi/
https://hkavukatlik.com/bitkisel-urun-sigortasinda-muafiyet/
https://hkavukatlik.com/sigorta-tahkim-komisyonunun-manevi-tazminati-inceleme-yetkisi/
https://hkavukatlik.com/sigorta-tahkim-komisyonu-parasal-sinirlar/