A- ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI NEDİR?
Ortaklığın giderilmesi davası, taşınır veya taşınmaz mala elbirliği veya paylı mülkiyet şeklinde ortak olanlar arasında mevcut olan birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan ve taraflar için benzer sonuçlar doğuran davadır. Bu kapsamda ortaklığın giderilmesi davası incelenmeden önce elbirliği mülkiyeti ve paylı mülkiyetin incelenmesinde fayda vardır.
B- MÜLKİYET HAKKI NEDİR?
Mülkiyet hakkı, malike hakkın konusu olan eşyayı kullanma, yararlanma ve tasarruf yetkisi veren sınırsız ve tam bir ayni haktır. Mülkiyete konu eşya üzerinde tek kişi malik olabileceği gibi birden fazla kişi de malik olabilir. Buna göre mülkiyet, tek başına veya birlikte mülkiyet olmak üzere ikiye ayrılır. Birlikte mülkiyet ise kendi içinde paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyeti olarak ikiye ayrılır.
1- PAYLI MÜLKİYET NEDİR?
Paylı mülkiyet, birden çok kişinin, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik olmasıdır. Paylı mülkiyette, başka türlü bir belirleme olmadıkça paylar eşit sayılır. Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahiptir. Pay devredilebilir, rehnedilebilir, alacaklılar tarafından haczettirilebilir (Türk Medeni Kanunu (TMK) md. 688). Dolayısıyla paylı mülkiyette, hakka konu eşya bölünmemiş olmasına rağmen eşya üzerindeki mülkiyet hakkı bölünmüştür.
“Türk Medeni Kanununun 688. maddesinde paylı mülkiyet “birden çok kimsenin maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik olmaları” şeklinde ifade edilmiştir. Bu tanıma göre, paylı mülkiyetin söz konusu olabilmesi için; birden fazla kişinin bir mala paylı malik olması ve bu malın malikleri arasında maddi olarak paylaşılmış olunmaması gerekir. Paylı mülkiyette, mülkiyet hakkına sahip birden fazla kişi olmasına rağmen, eşya üzerinde tek bir mülkiyet hakkı mevcuttur. Eşya üzerindeki bu tek mülkiyet hakkı, malikler arasında bir paylı mülkiyet birliği meydana getirir. Her paydaş, mülkiyet hakkının belli bir payına sahip olur. Her pay, diğerinden bağımsız ayrıca tasarrufi işlemlere konu olabileceği için kanun, bazı istisnalar dışında payları taşınmaz hükmüne tabi tutmuştur. Dolayısıyla paylı mülkiyette, bir taşınmaz üzerindeki payın üçüncü bir kişiye satışı olanaklıdır. Fakat, taşınmaz paylı malikler arasında kullanma taksimine tabi tutulmadığı sürece, paylı maliklerin her birinin taşınmazın tamamı üzerinde hakları vardır.” (YARGITAY 14. HD. 2013/13508 E., 2014/720 K., 16.01.2014 T.)
2- ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİ NEDİR?
Elbirliği mülkiyetinde, eşya üzerinde birden fazla kişi hak sahibi olmasına rağmen bu kişilerin payları belli değildir. Elbirliği mülkiyetinde hak sahiplerinin belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygındır. Elbirliği mülkiyeti, kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler kapsamında kurulabilir (TMK md. 701).
“TMK’nun 701. maddesinde; “Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti elbirliği mülkiyetidir” şeklinde tanımlanmıştır. Elbirliği mülkiyetinde mirasçıların tereke malları üzerinde belli pay veya payları olmayıp hakları taşınmazın tamamı üzerine yayılmış olup terekenin tamamını kapsar.” (YARGITAY 8. HD. 2014/10352 E., 2014/10730 K., 27.05.2014 T.)
C- ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİ PAYLI MÜLKİYETE DÖNÜŞÜR MÜ?
Paylı mülkiyet ve elbirliği mülkiyeti incelendikten sonra bunların birbirlerine dönüştürülüp dönüştürülemeyeceğine de bakılmalıdır. Bu kapsamda paylı mülkiyet, hukuki işlemle, idari işlemle veya mahkeme kararı ile kurulabilir. Paylı mülkiyetin mahkeme tarafından kurulmasının tipik örneği ise TMK md. 644’te düzenlenen elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesidir. Bir mirasçı, terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunduğu takdirde sulh hâkimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder. Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde ortaklığın giderilmesi davası açmadığı takdirde, mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir.
“…(B)ir mirasçı, terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunduğu takdirde sulh hakimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder. Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir.” (YARGITAY 6. HD. 2010/12986 E., 2011/2404 K., 03.03.2011 T.)
D- MİRAS ORTAKLIĞI ÜZERİNDE ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİ
Miras bırakanın ölümü sonrasında birden çok mirasçı bulunması hâlinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir. Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler (TMK md. 640). Dolayısıyla, murisin vefatı neticesinde mirasın mirasçılara geçmesi anından paylaşma anına kadar elbirliği mülkiyeti şeklinde miras ortaklığı kurulur.
““Miras Ortaklığı” üzerindeki elbirliği mülkiyeti miras bırakanın ölümü üzerine kendiliğinden doğar. (TMK.md. 599/1-2) Bu nedenledir ki terekede yer alan malvarlığının mülkiyeti mirasbırakanın ölümü ile miras ortaklığına ait olur.” (YARGITAY 7. HD. 2021/5336 E., 2021/1978 K., 18.10.2021 T.)
E- ELBİRLİĞİ MÜLKİYETİ VE PAYLI MÜLKİYET NASIL SONA ERER?
Elbirliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet çeşitli şekillerde sona erer. TMK md. 703’te elbirliği mülkiyetinin malın devri, topluluğun dağılması veya paylı mülkiyete geçilmesi suretiyle sona ereceği düzenlenmiştir. Paylaştırma ise aksine bir hüküm bulunmadıkça, paylı mülkiyet hükümlerine göre yapılır. Ayrıca, eşyanın tamamen yok olması veya kamulaştırma sonucunda da elbirliği mülkiyeti sona erer. Paylı mülkiyette ise bir paydaşın paydaşlıktan çıkarılması veya payını devretmesi, taşınmazın satılması, devri veya paydaşların anlaşarak paylaşım yapması suretiyle sona erer. Ayrıca paylı mülkiyet ortaklığın giderilmesi davası neticesinde de sona erer. Dolayısıyla, paydaşların talebi doğrultusunda açılacak ortaklığın giderilmesi davasıyla da paylı mülkiyet sona erdirilebilir.
F- ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI
Ortaklığın giderilmesi davası ile tapu kütüğüne kayden veya veraseten iştirak veya müşterek mülkiyet haline gelmiş taşınmazlar üzerindeki ortaklık giderilir. Dolayısıyla, ortaklığın giderilmesi davası neticesinde mal veya eşya üzerindeki çoklu mülkiyet sona erdirilerek ferdi mülkiyete geçilir.
“Ortaklığın giderilmesi davaları tapu kütüğü ile kayden veya veraseten iştirak veya müşterek mülkiyet haline gelmiş taşınmazlar üzerindeki ortaklığın giderilmesini amaçlar. Kayden veya mirasın açılması ile ortaklık meydana gelmemiş ise ortaklığın giderilmesi de söz konusu olamaz.” (YARGITAY 6. HD. 2001/9252 E., 2001/9376 K., 03.12.2001 T.)
G- ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI TARAFLARI
Ortaklığın giderilmesi davası paydaşlardan biri veya birkaçı tarafından diğer paydaşlara karşı açar. Bu kapsamda ortaklığının giderilmesi davası açısından davacı ve davalı olarak bütün paydaşlar yer almalıdır. Paydaşlardan birisinin ölmesi halinde ise alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının ortaklığın giderilmesi davasına katılmaları sağlanmalıdır.
“…paydaşlığın giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyete dayanan davalardır. Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Paydaşlığın(ortaklığın) giderilmesi davasını paydaşlardan ortaklardan) biri veya birkaçı diğer paydaşlara (ortaklara) karşı açar. HMUK.nun 569.maddesi hükmü uyarınca davada bütün paydaşların (ortakların) yer alması zorunludur. Paydaşlardan veya ortaklardan birisinin ölmesi halinde alınacak mirasçılık belgesine göre mirasçılarının davaya katılmaları sağlandıktan sonra işin esasının incelenmesi gerekir.” (YARGITAY 14. HD. 2018/2 E., 2018/4475 K., 03.12.2001 T.)
H- ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI PAYLAŞTIRMA BİÇİMLERİ
Ortaklığın giderilmesi davası açısından çeşitli paylaştırma biçimleri söz konusudur. Bunlar, aynen paylaştırma, paraya çevirme yoluyla paylaştırma ve kat mülkiyetine çevirme yoluyla paylaştırmadır.
İ- ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI AYNEN PAYLAŞTIRMA
Ortaklığın giderilmesi davası açısından aynen paylaştırma, paylaşılmak istenen malın fiziki anlamda birden çok parçaya bölünerek ayrılması ve ayrılan parçaların paydaşlara payları oranında özgülenerek tek kişi mülkiyeti kurulmasıdır. Böylece paydaşlar, paylaştırılan parçalara tek başlarına malik olurlar.
1- ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI AYNEN PAYLAŞTIRMANIN ŞARTLARI
Ortaklığın giderilmesi davası açısından aynen paylaştırma bazı şartlara tabidir. Öncelikle aynen paylaşma için malın değerinde ciddi bir azalma tehlikesi bulunmamalıdır. Bunun yanında malın aynen paylaşmaya elverişli olması gerekir. Son olarak tüm paydaşların aynen paylaşmayı reddetmemiş olması ya da kabul etmeyeceklerine ilişkin bir sözleşme yapmamış olmaları gerekir.
“Paydaşlığın giderilmesi davalarında mahkemece malın aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verilebilmesi için taşınmazın yüzölçümü, niteliği, pay ve paydaş sayısı ve tarım arazilerinin niteliği ile imar mevzuatına göre aynen taksimin mümkün olup olmadığının araştırılması gerekir. Taşınmazın önemli ölçüde bir değer kaybına uğraması söz konusu ise aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verilemez. Keza paydaşlar rıza göstermedikleri takdirde taşınmazın bir bölümü paylı bırakılamaz.” (YARGITAY 14. HD. 2014/7576 E., 2014/11485 K., 21.10.2014 T.)
2- BÖLÜNEN PARÇALARIN DEĞER FARKLILIĞININ GİDERİLMESİ
Bölünen parçalar arasında değer farkının bulunması durumunda eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanır. Denkleştirme yapılacak parçaların verileceği paydaş hususunda anlaşmazlık yaşanması durumunda ise kura çekilir.
“Aynen bölünerek paylaştırmanın (taksimin) mümkün olması durumunda bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para (ivaz) eklenerek denkleştirme sağlanır. Paydaşlar arasında anlaşma olmadıkça hakim kendiliğinden bazı taşınmazların bir kısım paydaşlara, kalanın diğer paydaşlara verilmesi şeklinde aynen bölünerek paylaştırmaya karar veremez. Aynen bölünerek paylaştırma (taksim) halinde teknik bilirkişiye ifraz projesi düzenlettirilerek bu projeye göre taşınmaz belediye veya mücavir alan hudutları içerisinde ise belediyeden, belediye dışında ise İl İdare Kurulundan 3194 sayılı İmar Kanunu ve Yönetmeliğine göre bölüşmenin (taksimin) mümkün olup olmadığı sorulur. Belediyeler veya İl İdare Kurullarınca onaylanması gereken ifraz projesinde kimlere nerelerin verileceği konusunda paydaşlar anlaşamazlarsa hakim huzurunda kura çekilerek belirlenir.” (YARGITAY 14. HD. 2014/7576 E., 2014/11485 K., 21.10.2014 T.)
J- ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI PARAYA ÇEVİRME YOLUYLA PAYLAŞTIRMA
Ortaklığın giderilmesi davası sırasında aynen paylaştırma istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, paraya çevirme yoluyla paylaştırmaya hükmolunur. Paraya çevirme yoluyla paylaştırmada, mal açık artırma yoluyla satılır. Açık artırma yoluyla satış, herkese açık veya yalnızca paydaşlar arasında yapılabilir. Ancak satışın paydaşlar arasında yapılmasına karar verilmesi için bütün paydaşların rızası aranır (TMK md. 699/3). Talep edilirse pazarlık usulüyle satışa da karar verilebilir. Bunun için, paydaşların aksi bir anlaşma yapmamış, karar almamış olmaları gerekir. Paraya çevirme yoluyla paylaştırma neticesinde satış bedeli, satışa konu mal paylı mülkiyet hükümlerine tabi ise paydaşların tapudaki payları oranında, elbirliği mülkiyeti hükümlerine tabi ise mirasçılık belgesindeki payları oranında paylaştırılır.
“Satışına karar verilen taşınmaz; a)Paylı mülkiyet hükümlerine konu ise satış bedelinin paydaşların tapudaki payları oranında, b)Elbirliği mülkiyeti hükümlerine tabi olması halinde satış bedelinin mirasçılık belgesindeki paylar oranında, c)Hem paylı, hem de elbirliği mülkiyeti halinin bir arada bulunması halinde ise satış bedelinin tapudaki ve mirasçılık belgesindeki paylar nazara alınarak dağıtılmasına karar verilmesi gerekir.
Somut olaya gelince; dava konusu 348 parsel sayılı taşınmazda paylı mülkiyetin söz konusu olduğu anlaşıldığından satış bedelinin taraflara tapu kaydındaki payları oranında dağıtılmasına yönelik karar verilmesi gerekirken, bu hususta hüküm kurulmamış olması ile satış şeklinin kararda gösterilmemiş olması ve davacının yatırdığı harcın davalılardan tahsili ile davacıya verilmesi doğru görülmemiştir.” (YARGITAY 14. HD. 2016/5400 E., 2019/3256 K., 09.04.2019 T.)
1- PARAYA ÇEVİRME YOLUYLA PAYLAŞTIRMA TALEBİNE RAĞMEN AYNEN PAYLAŞTIRMA
Taraflardan biri paraya çevirme yoluyla paylaştırma, diğerlerinden biri aynen paylaştırma talebinde bulursa ve aynen paylaştırmanın mümkün olduğu anlaşılırsa aynen paylaştırmaya karar verilir. Ortaklığın giderilmesi davası, paraya çevirme yoluyla paylaştırma talep eden tarafından açılmış olsa da sonuç değişmez. Dolayısıyla, ortaklığın giderilmesi davası sırasında paylaştırma biçiminde anlaşılamazsa öncelik aynen paylaştırma olduğu için şartları varsa bu şekilde ortaklık giderilir.
K- ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI KAT MÜLKİYETİNE ÇEVİRME YOLUYLA PAYLAŞTIRMA
Müşterek mülkiyet, aynen veya nakden paylaştırma yanı sıra kat mülkiyetine çevirme yoluyla da ferdi mülkiyete dönüştürülebilir. Nitekim, kat mülkiyetine konu olmaya elverişli bir gayrimenkul üzerindeki ortaklığın giderilmesi adına ortaklığın giderilmesi davası açıldığında, mirasçılardan veya ortak maliklerden biri, paylaşmanın, kat mülkiyeti kurulması ve bağımsız bölümlerin tahsisi suretiyle yapılmasını isterse, hakim, o gayrimenkulün mülkiyetinin, kat mülkiyetine çevrilmesine ve paylar denkleştirilmek suretiyle bağımsız bölümlerin ortaklara ayrı ayrı tahsisine karar verebilir (634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu md. 10).
“Kat Mülkiyeti Yasası’nın 10. maddesinin son fıkrası hükmüne göre kat mülkiyetine konu olmaya elverişli bir taşınmaz üzerindeki ortaklığın giderilmesi davasında, ortak maliklerden birinin yargılamanın herhangi bir aşamasında paylaşmanın kat mülkiyeti kurulması yoluyla yapılmasını istemesi durumunda, hakim, 12. maddedeki belgeleri de tamamlattırıp taşınmaz mülkiyetinin kat mülkiyetine çevrilmesine ve paylar denkleştirilmek suretiyle bağımsız bölümlerin ortaklara ayrı ayrı özgülenmesine karar vermelidir.” (YARGITAY 18. HD. 2014/15424 E, 2014/13505 K, 29.09.2014 T)
1- KAT MÜLKİYETİNE ÇEVİRME YOLUYLA PAYLAŞTIRMADA DEĞER FARKLILIKLARININ GİDERİLMESİ
Ortaklığın giderilmesi davası sırasında paydaşlara en az bir bağımsız bölüm verilerek kat mülkiyeti oluşturulmalı, bağımsız bölümler arasındaki değer farkı ise ivaz ilavesiyle denkleştirilmelidir. Bir diğer ifadeyle, ortaklığın giderilmesi davası sırasında, kaç bağımsız bölüm olduğu belirlenmeli ve bağımsız bölüm büyüklükleri farklı ise ivaz ilavesi yapmak suretiyle paylaştırma yapılmalıdır.
“Dava, ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir. Taksim isteyen hissedarlara süre verilerek Kat Mülkiyeti Kanununun 12. maddesinde belirtilen eksikliklerin giderilmesi suretiyle paydaş ve bağımsız bölüm itibariyle herbir müşterek malike/paydaşa en az bir bağımsız bölüm verilerek kat mülkiyeti oluşturulması ve bağımsız bölüm ve daireler arasındaki değer farkının ise ivaz ilavesiyle denkleştirilmesi mümkün bulunmaktadır. Mahkemece, kaç bağımsız bölüm olduğunun belirlenmesi ve öncelikle kat mülkiyetine geçişin sağlanması yolunda yargılama yapılması, her ne kadar bağımsız bölüm büyüklükleri farklı ise de ivaz ilavesi yapmak suretiyle paylaştırmanın kat mülkiyeti kurulmak suretiyle yapılması gerektiği göz önünde bulundurularak karar verilmesi gerekir.” (YARGITAY 20. HD. 2017/5151 E., 2019/46 K., 14.01.2019 T.)
L- ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİNİN İSTENEMEYECEĞİ HALLER
1- PAYLI MALIN SÜREKLİ BİR AMACA ÖZGÜLENMESİ
Paydaşların, hukukî bir işlem gereğince veya paylı malı sürekli bir amaca özgülemiş olmaları sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunursa malın paylaştırılması istenemez (TMK md. 698/1).
“Dava konusu taşınmaz davacı tarafından 01.01.2010 başlangıç tarihli kira sözleşmesi ile 10 yıl müddetle dava dışı Vakıflar Bankası TAO‘na kiralanmış daha sonra bu sözleşmeye davalı tarafından yazılı muvafakat verilmiştir. TMK’nın 698. maddesi hükmü uyarınca taşınmaz tüm paydaşlarca bir amaca özgülenmiş olduğundan tarafların paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu sebeple davanın reddi gerekirken yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.” (YARGITAY 14. HD. 2013/9576 E., 2013/11181 K., 09.09.2013 T.)
2- PAYLAŞMAYI İSTEME HAKKINDAN VAZGEÇİLMESİ
Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle de sınırlandırılabilir. Ancak bu süre en çok on yıl olabilir. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlıdır ve tapu kütüğüne şerh verilebilir (TMK md. 698/2).
“Somut olaya gelince; Davacı … ile davalı … dava konusu 478 parsel sayılı taşınmazda 1/2 paydaştırlar. Her ne kadar taraflarca, … 1. Noterliğince tanzim olunan 26.07.1996 tarih ve 11942 yevmiye nolu taahhütname isimli belge ile “ileri de izale-i şüyu davası açmayacakları hususunda beyan ve taahhütte bulunulmuş ise de, 4721 sayılı TMK nın 698 maddesinde açıkça düzenlendiği üzere, “Paylaşmayı isteme hakkı, hukuki bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabilir.” Taraflar arasında tanzim olunan taahhütname isimli belge 26.07.1996 tarihli olup, davanın açıldığı 12.08.2013 tarihi itibarıyla, bu belgenin tanzim tarihinin üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmiştir. Bu durumda mahkemece işin esasına girilerek karar verilmesi gerekmekte iken, davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, kararın bozulması gerekmiştir.” (YARGITAY 14. HD. 2015/16595 E., 2017/7029 K., 02.10.2017 T.)
M- GENEL BİLGİ
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI
Ortaklığın giderilmesi davası hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ARSA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI
Arsa ortaklığın giderilmesi davası hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ ECRİMİSİL
Ortaklığın giderilmesi ecrimisil hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ HİSSEDARLAR ARASI SATIŞ
Ortaklığın giderilmesi hissedarlar arası satış hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ HİSSE SATIŞI
Ortaklığın giderilmesi hisse satışı hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI KAÇ LİRA
Ortaklığın giderilmesi davası kaç lira hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ NE KADAR SÜRER
Ortaklığın giderilmesi ne kadar sürer hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ NASIL SONUÇLANIR
Ortaklığın giderilmesi nasıl sonuçlanır hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ AVUKATI
Ortaklığın giderilmesi avukatı, yukarıda ayrıntılı bir şekilde anlatılan süreci takip eden avukattır.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ ANKARA AVUKATI
Ortaklığın giderilmesi Ankara avukatı, yukarıda ayrıntılı bir şekilde anlatılan süreci takip eden ve faaliyetlerini Ankara’da yürüten avukattır.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI NASIL AÇILIR
Ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ NASIL OLUR
Ortaklığın giderilmesi nasıl olur hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
İlgili konular için bkz.
https://hkavukatlik.com/kira-alacaginin-uyarlanmasi/
https://hkavukatlik.com/birlesme-ve-bolunmede-kulli-halefiyet/