Tüketici Hukuku

Tüketici Hukuku, tüketicilerin haklarını koruyan ve ticari işlemlerde adil ve güvenli bir ortam sağlanmasını amaçlayan bir hukuk dalıdır.

Tüketici Hukuku

Tüketici hukuku, piyasada güçsüz taraf olan tüketicinin her anlamda korunmasını amaçlayan hukuk dalıdır. Tüketicinin korunmasını, piyasaya belli standartlar getirerek sağlayan tüketici hukuku, diğer hukuk dalları gibi toplumsal yararı gözetir.

Tüketici hukukunda tüketici sözleşmelerini düzenleyen kurallar emredici niteliktedir. Bunun sebebi ise olumsuz sözleşme şartlarına karşı piyasada güçsüz durumda olan tüketicininkorunmasıdır. Tüketicinin korunması amacını taşıyan emredici kurallar nispi, sosyal dengeyi ve kamu düzenini koruma amacını taşıyan emredici kurallar ise mutlaktır.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında tüketici hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümünde görev almak üzere Tüketici Hakem Heyetleri kurulmuştur.  

Tüketici Hakem Heyetlerinin görev alanını belirleyen başvuru sınırları her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.2021 yılı için büyükşehir belediyesi statüsünde olmayan illerde değeri 11.330 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine, büyükşehir belediyesi statüsünde bulunan illerde ise 7.550 TL-11.330 TL arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılacaktır. Değeri 7.550 TL altında bulunan uyuşmazlıklar için ise ilçe tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılması zorunludur. 

2021 yılı için, 11.330 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz. Söz konusu uyuşmazlıklar için öncelikle arabulucuya başvuru yapılmalı, sonrasında ise tüketici hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda görevli mahkeme olan tüketici mahkemelerinde dava açılmalıdır.

Daha Fazla Beklemeyin

Bugün Bizimle İletişime Geçin

Deneyimli avukatlarımızdan destek almak için hemen bizimle iletişime geçin