Kamu İhale Hukuku

Kamu İhale Hukuku, kamu kaynaklarının etkin ve şeffaf bir şekilde kullanılmasını sağlayan ihale süreçlerini düzenleyen hukuk dalıdır.

Kamu İhale Hukuku

Kamu adına irade açıklamaya yetkili olan idare, bazı durumlarda tacir sıfatını taşıyan kişilerle konusu alım, satım, kiralama, sınırlı ayni hak tesisi gibi hukuki ilişkide bulunur. Bunun neticesinde, idare için gelir getirici veya harcama yapıcı nitelikte ihale sözleşmeleri imzalanır.

İdare, ihale sözleşmelerinde özel hukuk tüzel kişileri gibi mutlak takdir yetkisine sahip değildir. İdare, mevzuata, ihale hukukunun temel ilkelerine ve ihale dokümanına uygun hareket etmelidir. 

Böylece ihale süreci, güvenilirlik, açıklık, rekabet, eşit muamele ve öngörülebilirlik ilkeleri gereğince yürütülebilecektir. İdarenin ihale sözleşmesine ve takip etmesi gereken usul kurallarına uygun hareket etmeksizin taraf olacağı sözleşmenin karşı tarafını seçmesi ise idarenin keyfiliğine yol açacaktır.

Kamu ihale sözleşmelerine ilişkin düzenlemelere uygun davranılmaması durumuna ilişkin olarak idari yaptırımlar da düzenlenmektedir. İhaleye fesat karıştırmak, isteklileri veya ihale kararını etkilemek, belgede sahtecilik, birden fazla teklif sunmak, ihaleye katılamayacağı belirtildiği halde teklif sunmak, kamu ihale sözleşmesi imzalamamak, konusu suç teşkil eden fiil ve davranışlarda bulunmak, yüklenicinin borcunu ifa etmemesi ve kanuna aykırı sözleşme devir işlemleri yapılması söz konusu yasak fiil ve davranışlardandır. 

Bu tür yasa dışı fiillerin tespiti halinde, ilgili kişi veya kurumlar hakkında hem idari hem de hukuki yaptırımlar uygulanmakta olup, bu süreçte kamu kaynaklarının korunması öncelikli hedeflerden biridir. Kamu ihale hukuku temel olarak 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu kapsamında düzenlenmektedir.

Bugün Bizimle İletişime Geçin

Deneyimli avukatlarımızdan destek almak için bizimle iletişime geçin