İş Hukuku
İdare hukuku, kamu kurumları ile bireyler arasındaki ilişkileri düzenleyen ve idari işlemleri hukuka uygunluk açısından denetleyen bir alandır.
İş Hukuku
İş hukuku, işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisini düzenleyen hukuk dalıdır. İş ilişkisinin iş hukuku kapsamında değerlendirilebilmesi için bir kişinin bir işi başkasına bağımlı olarak ve ücret karşılığında yapması gerekir. Memurlar da bağımlı ve ücret karşılığında çalışıyor olsalar da bu ilişki idare hukuku kapsamında değerlendirilmektedir.
İş hukuku temel olarak başkalarına bağımlı olarak çalışan işçilerin korunması gereğinden ortaya çıkmıştır. İş hukuku, işçinin ekonomik durumu yanındaişçinin kişiliğini de korur.
İş hukuku kapsamında işçiye sağlanan korumanın sınırını ise toplumsal çıkarlar çizmektedir.
İş hukukuna ilişkin uyuşmazlıkların büyük bölümünü işçilik alacaklarının tahsili amacıyla açılan davalar oluşturur.
İşçilik alacaklarının tahsili amacıyla açılacak davalarda 01.01.2018 tarihinden itibaren arabuluculuğa başvuru zorunluluğu getirilmiştir. Bu düzenleme, işçi ile işveren arasında yaşanan uyuşmazlıkların daha hızlı ve etkili bir şekilde çözülmesini amaçlamaktadır. Arabuluculuk, taraflar arasında uzlaşma sağlanarak davaların yargıya intikal etmeden çözülmesine olanak tanır. Ancak, dava açmadan önce arabuluculuğa başvuru, dava şartı olarak belirlenmiştir. Bu şart yerine getirilmeden açılacak davalar, esasa girilmeden reddedilmektedir. Bu durum, hem işçiler hem de işverenler için zaman ve maliyet açısından önemli avantajlar sunmaktadır. İş hukuku alanında sıklıkla karşılaşılan bir diğer dava türü de hizmet tespiti davasıdır. Hizmet tespit davası, işçinin çalıştığı sürenin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na bildirilmemesi ve bu süreye ilişkin primlerinin yatırılmaması durumunda açılan davadır.
Bugün Bizimle İletişime Geçin
Deneyimli avukatlarımızdan destek almak için bizimle iletişime geçin