Fikri Mülkiyet Hukuku

Fikri Mülkiyet Hukuku, yaratıcı eserlerin, buluşların, markaların ve tasarımların korunmasını sağlayan hukuk dalıdır.

Fikri Mülkiyet Hukuku

Fikri mülkiyet haklarını konu edinen bu alana ilişkin haklar telif hakları ve sınai mülkiyet hakları olarak ikiye ayrılır.

Telif hakları, musiki eserleri, güzel sanat eserleri,sinema eserleri ve ilim-edebiyat eserleri olmak üzere dörde ayrılır. 

Hususiyet barındıran bu haklar açısından hukuki koruma, eserin meydana getirilmesinden itibaren başlar.

Sınai mülkiyet hakları ise marka, patent, coğrafi işaret, tasarım, internet alan adı gibi ad ve işaretlerden oluşur. 

Maddi varlığa sahip olmayan sınai mülkiyet hakları, üzerinde somutlaştığı eşyadan farklı bir varlığa sahiptir. 

Sınai mülkiyet hakları, sahibine belirli süreliğine tekel niteliğinde haklar sağlar. 

Bu hakla beraber hak sahibine tekel hakkı tanınarak sınai mülkiyet ürünlerinin ortaya çıkarılması konusunda kişiler teşvik edilir. Koruma süresinin tamamlanmasında sonra ise haklar tüm toplumun kullanımına açılır. Fikri mülkiyet hakları, lisans, rehin, devir ve haciz gibi hukuki işlemlere konu edilebilir veya mirasla intikal eder.

Klasik mülkiyet haklarından önemli ölçüde farklılaşan fikri mülkiyet haklarının farklı ve geniş bir hukuki bakış açısıyla değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle, fikri mülkiyet haklarının korunması ve doğru yönetimi, hem hak sahiplerinin çıkarlarını korumak hem de topluma sağlanacak faydaları en üst düzeye çıkarmak açısından kritik öneme sahiptir. Fikri mülkiyetin korunması, yenilikçi çalışmaların sürdürülmesi ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi için de büyük bir teşvik unsuru olarak kabul edilir.

Bugün Bizimle İletişime Geçin

Deneyimli avukatlarımızdan destek almak için bizimle iletişime geçin