ÇALIŞMA İZNİ İHLALİ SEBEBİYLE SINIR DIŞI

Çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (6458 sayılı Kanun) md. 54’de düzenlenmiştir. İlgili düzenlemede diğer sınır dışı halleri dışında çalışma izni iptali sebebiyle sınır dışı halleri de sayılmıştır. Çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı edilecek yabancılar, Türkiye’de bulunduğu süre zarfında geçimini meşru olmayan yollardan sağlayanlar ve çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilenlerdir. Aşağıda çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararı verilmesi, çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararına itiraz, çalışma izni ihlali sebebiyle idari gözetim kararı verilmesi ve idari gözetim kararına itiraz gibi konular incelenecektir.

TÜRKİYE’DE ÇALIŞMA İZNİ ALMAK ZORUNLU MU?

6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu (6735 sayılı Kanun)’na göre, yabancıların Türkiye’de bağımlı veya bağımsız çalışmaya başlamadan önce izin alması gerekir. Çalışma izni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Bakanlık) tarafından resmî bir belge şeklinde düzenlenen ve geçerlilik süresi içinde yabancıya Türkiye’de çalışma ve ikamet hakkı veren izin belgedir. Türkiye’de geçerli çalışma izni olmadan çalışan yabancılar hakkında cezai ve idari işlem uygulanır. İzinsiz çalışan yabancılar pasaport, vize ve ikamet izinleri tetkik edilerek çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı edilirler.

YABANCININ ÇALIŞMASI İÇİN ÖN İZİN ALINMASI

Mesleki yeterlilik gerektiren sağlık ve eğitim hizmetlerinde çalışacak yabancıların çalışma izni başvurularının değerlendirilmesi için ön izin alınması zorunludur. Sağlık hizmetlerinde Sağlık Bakanlığı, eğitim hizmetlerinde Millî Eğitim Bakanlığı mesleki faaliyette bulunacak yabancılara ön izin vermeye yetkilidir. Ön izin alınması gereken meslekler anılan bakanlıkların görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir. Çalışma izni uzatma başvuruları da ilgili bakanlık veya Yükseköğretim Kurulu ön iznine tabidir. Zorunlu olduğu hallerde ön izin alınmazsa çalışma izin başvurusu reddedilir. Ön izin almadan çalıştığı belirlenen yabancılar çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı edilirler.

YABANCI ÇALIŞMA İZNİ İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPAR?

Çalışma izni başvuruları yurt içinde doğrudan Bakanlığa, yurt dışında ise yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki büyükelçilik veya başkonsolosluğa yapılır. Usulüne uygun olarak yapılan başvuruların değerlendirilmesi, bilgi ve belgelerin tam olması kaydıyla otuz gün içinde tamamlanır. Başvuru yapmadan çalışan yabancılar ise çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı edilirler.

YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ TÜRLERİ NELERDİR?

Yabancıların çalışma izin türleri süreli çalışma izni, süresiz çalışma izni ve bağımsız çalışma iznidir. Süreli çalışma izni, iş veya hizmet sözleşmesinin süresini aşmamak koşuluyla, gerçek veya tüzel kişiye ya da kamu kurum veya kuruluşuna ait belirli bir işyerinde veya bunların aynı işkolundaki işyerlerinde belirli bir işte çalışmak şartıyla ilk başvuruda en çok bir yıl olmak üzere verilir. Yapılan uzatma başvurusunun olumlu değerlendirilmesi halinde ilk uzatma başvurusu için en çok iki, ikinci uzatma başvurusu için en çok üç yıla kadar çalışma izni verilebilir. Farklı bir işveren yanında çalışmak üzere yapılan başvurular içinse en çok bir yıl çalışma izni verilir.

Süresiz çalışma iznine Türkiye’de uzun dönem ikamet izni veya en az sekiz yıl kanuni çalışma izni olan yabancılar başvurabilir. Yabancının başvuru şartlarını taşıması yabancıya mutlak hak sağlamaz. Süresiz çalışma izni olan yabancı, uzun dönem ikamet izninin sağladığı tüm haklardan, özel kanunlardaki düzenlemeler hariç, sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı kalmak ve bu hakların kullanımında ilgili mevzuat hükümlerine tabi olmak şartıyla, Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanır. Süresiz çalışma izni olan yabancının seçme, seçilme ve kamu görevlerine girme hakkı ile askerlik hizmeti yapma yükümlülüğü yoktur.

Bağımsız çalışma izni, süreli olarak düzenlenen çalışma izinlerindendir. Bağımsız çalışma izni başvurusunda yabancının eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi, yabancı şirket ortağı ise sermaye payı ile Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu önerileri doğrultusunda Bakanlıkça belirlenecek diğer hususlar dikkate alınır. Dolayısıyla süreli, süresiz veya bağımsız çalışma izni olmadan çalışan yabancılar çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı edilirler.

ÇALIŞMA İZNİ ALAN YABANCI HER İŞTE ÇALIŞABİLİR Mİ?

Çalışma izin başvuruları Türkiye’deki iş piyasası, çalışma hayatındaki gelişmeler, istihdama ilişkin sektörel ve ekonomik konjonktür dikkate alınarak değerlendirilir. İlgili kanunlarda sadece Türk vatandaşlarına hasredilmiş meslek ve görevler için yabancılara çalışma izni verilmesi mümkün değildir. Söz konusu işlerde çalışan yabancılar çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı edilirler.

ÇALIŞMA İZNİ ALMADAN ÇALIŞABİLECEK KİŞİLER

Bazı kişilerin Türkiye’de çalışabilmeleri için çalışma izni almalarına gerek yoktur. Bunlar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu (5901 sayılı Kanun) md. 28 çerçevesinde Mavi Kart almış olanlar veya almaya hak kazananlar ve başka bir devlet vatandaşı olmakla birlikte aynı zamanda Türk vatandaşı olanlardır. Sayılan kişiler çalışma izni almaksızın Türkiye’de çalışabilirler.

YABANCININ ÇALIŞMA İZNİ MUAFİYETİ VE ŞARTLARI NEDİR?

Çalışma izni muafiyeti, yabancının Türkiye’de en az beş yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olması, çalışmasının ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olması koşulu ile verilen izindir. Çalışma izni muafiyeti başvuruları yurt içinde doğrudan Bakanlığa, yurt dışında yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya başkonsolosluklarına yapılır. Başvurunun olumlu değerlendirilmesi halinde çalışma izni muafiyeti, yabancının pasaport veya pasaport yerine geçen belgelerinin geçerlilik süresinden altmış gün daha kısa süreli olarak düzenlenir ve her yabancı için ayrı ayrı verilir. Çalışma izni muafiyetiyle geçirilen süreler, kanuni çalışma izni veya ikamet izni sürelerinin hesabında dikkate alınmaz. Çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti başvurusunun reddi ve düzenlenen belgelerin iptali kararları, yabancı çalıştıran işverene veya bağımsız çalışma izni, süresiz çalışma izni ya da Turkuaz Kart sahibi yabancıya 7201 sayılı Tebligat Kanunu (7201 sayılı Kanun) hükümlerine göre tebliğ edilir. Bakanlığın bu Kanun kapsamında verdiği kararlara karşı ilgililer tarafından tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde Bakanlığa itiraz edilebilir. İtirazın reddedilmesi hâlinde idari yargı yoluna başvurulabilir.

ÇALIŞMA İZNİ VERİLMEYECEK YABANCILAR KİMLERDİR?

Belirli şartları sağlamayan yabancılara çalışma izni verilemez. Çalışma izni verilemeyecek yabancılar 6735 sayılı Kanun md. 9’da sayılmıştır. Bunlar, uluslararası işgücü politikasına uygun olmayan, sahte veya yanıltıcı bilgi ve belgelerle yapılan, yabancı istihdam edilmesine ilişkin gerekçesi yeterli görülmeyen, diğer kanunlarda Türk vatandaşlarına hasredilen iş ve meslekler için yapılan, gerekli nitelik ve uzmanlığı taşımadığı anlaşılan yabancılara ilişkin olan, Bakanlıkça belirlenen değerlendirme kriterlerini karşılamayan, 6458 sayılı Kanun md. 7, 15 ve 54 kapsamında olduğu İçişleri Bakanlığınca bildirilen yabancılara ilişkin olan, kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından Türkiye’de çalışmasında sakınca görülen yabancılara ilişkin olan, Dışişleri Bakanlığı uygun görüşü olması hariç Türkiye Cumhuriyeti’nin tanımadığı veya diplomatik ilişkisi olmayan ülke vatandaşları için yapılan, kanuni süresi içinde yapılmayan veya eksiklikleri tamamlanmayan başvurulardır. Çalışma izni alamayacak yabancı çalıştığı tespit edilmesi halinde çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı edilir.

ÇALIŞMA İZNİNİN İSTİSNAİ OLARAK VERİLEBİLECEĞİ YABANCILAR KİMLERDİR?

Bazı yabancılara istisnai olarak çalışma izni verilebilir. Bunlar, eğitim düzeyi, ücreti, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı ve benzeri özellikleri itibarıyla nitelikli işgücü olarak değerlendirilen, bilim ve teknolojiye katkısı, yatırım veya ihracat düzeyi, sağlayacağı istihdamın büyüklüğü ve benzeri özellikleri itibarıyla nitelikli yatırımcı olarak değerlendirilen, belirli bir süre için işvereni tarafından Türkiye’de gerçekleştirilen bir projede istihdam edilen, İçişleri Bakanlığı veya Dışişleri Bakanlığı tarafından Türk soylu olduğu bildirilen, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı, Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşı, 6458 sayılı Kanun uyarınca uluslararası koruma başvurusu sahibi, şartlı mülteci, geçici koruma sağlanan veya vatansız ya da mağdur destek sürecinden yararlanan insan ticareti mağduru, bir Türk vatandaşı ile evli ve eşiyle Türkiye’de evlilik birliği içinde yaşayan, yabancı devletlerin ve uluslararası kuruluşların Türkiye’deki temsilciliklerinde diplomatik dokunulmazlığı olmadan çalışan, alanındaki başarısı ile uluslararası düzeyde temayüz etmiş olarak bilimsel, kültürel, sanatsal veya sportif amaçla Türkiye’ye gelen ve sınır ötesi hizmet sunucusu kişilerdir.

ÇALIŞMA İZNİ HANGİ DURUMLARDA İPTAL EDİLİR?

Çalışma izni bazı durumlarda iptal edilebilir. Bunlar 6735 sayılı Kanun md. 15’te sayılmıştır. Öncelikle çalışma izni, sürenin dolması veya Bakanlık tarafından iptal edilmesi suretiyle geçerliliğini kaybeder. Yabancının veya işverenin talebi dışında çalışma izninin sona erdiği haller ise yabancının, çalışma izni veya çalışma izni muafiyetinin geçerlilik tarihinden itibaren altı ay içinde Türkiye’ye gelmemesi, İçişleri Bakanlığı veya Dışişleri Bakanlığının uygun görüşünün bulunması hâli hariç, pasaportunun veya pasaport yerine geçen belgesinin geçerlilik süresinin uzatılmaması,  6735 sayılı Kanun’da belirtilen hükümlere aykırı olarak çalıştığının tespiti, çalışmasının herhangi bir nedenle sona ermesi,  çalışma izni başvurusunun sahte veya yanıltıcı bilgi ve belgelerle yapıldığının sonradan tespiti, 6735 sayılı Kanun md. 11 kapsamında olması ve geçiş süresi içinde talep edilen bilgi ve belgeleri sunmaması ya da bunların niteliklerini kaybettiğinin anlaşılması, 6458 sayılı Kanun md. 7, 15 veya 54 kapsamında olduğunun İçişleri Bakanlığınca bildirilmesi, kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından Türkiye’de çalışmasında sakınca olduğunun ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca bildirilmesi, sağlık sebepleri veya zorunlu kamu hizmeti gibi mücbir sebepler dışında süreli çalışma izinlerinde aralıksız olarak altı aydan, bağımsız ve süresiz çalışma izinlerinde ise aralıksız olarak bir yıldan uzun süre Türkiye dışında kalması, Turkuaz Kart sahibi olması hâlinde yurt dışında kalış süresinin Bakanlıkça belirlenen süreyi aşmasıdır. Çalışma izninin iptali sebepleri aynı zamanda çalışma izni muafiyetinin de iptali sebepleridir. Çalışma izni iptal edilen yabancının çalıştığı tespit edilmesi halinde çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararı verilir.

YABANCININ VE İŞVERENİNİN BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Yabancı çalışanın ve işvereninin bildirim yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu kapsamda yabancı çalıştıran işveren ile süresiz veya bağımsız çalışma izni bulunan yabancı, çalışma izninin veya çalışma izni muafiyeti kapsamında çalışmanın başlaması ve sona ermesi durumu halleri ile çalışma izni veya çalışma izni muafiyetinin iptalini gerektirecek hâlleri on beş gün içinde Bakanlığa bildirmelidir.

SINIR DIŞI ETME KARARI NEDİR?

Sınır dışı etme kararı 6458 sayılı Kanun md. 52 ve devamında düzenlenmiştir. Sınır dışı etme kararı, yabancının kanunda belirtilen fiilleri işlemesi sebebiyle vatandaşı olduğu ülkeye, transit gideceği ülkeye veya üçüncü bir ülkeye gönderilmesi kararıdır. Sınır dışı etme kararı valilik tarafından verilir. Valilik sınır dışı etme kararını resen veya Göç İdaresi Genel Müdürlüğü talimatıyla verir.

ÇALIŞMA İZNİ İHLALİ SEBEBİYLE SINIR DIŞI ETME KARARI

Sınır dışı etme kararı alınacak yabancılar, 6458 sayılı Kanun md. 54’te sayılmıştır. Bunlar arasında çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı edilecek yabancılar da bulunmaktadır. Türkiye’de bulunduğu süre zarfında geçimini meşru olmayan yoldan sağlayanlar ve çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilenler hakkında çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararı verilir. Çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı edilmeye sebep olan durumlar aşağıda ayrı ayrı incelenecektir.

        GEÇİMİNİ MEŞRU OLMAYAN YOLDAN SAĞLAYANIN SINIR DIŞI EDİLMESİ

Çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararı verilecek durumlardan ilki yabancının geçimini meşru olmayan yoldan sağlamasıdır. Geçimini sağlamak amacıyla meşru olmayan yollara fuhuş, insan ticareti, uyuşturucu kaçakçılığı örnek verilebilir. Dolayısıyla geçimini meşru olmayan yoldan sağlayan yabancı hakkında çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararı verilir.

        ÇALIŞMA İZNİ OLMADAN ÇALIŞANIN SINIR DIŞI EDİLMESİ

Çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararı verilecek durumlardan ikincisi çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilenlerdir. Yabancının Türkiye’de bağımlı veya bağımsız çalışması için izin alması gerekir. Geçerli çalışma izni olmadan çalışan yabancılar hakkında cezai ve idari işlem uygulanır. Çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı da söz konusu idari işlemlerden biridir. Dolayısıyla çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilen yabancı hakkında çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararı verilir.

“Dosya içerisinde yer alan 24/09/2014 tarihli Tebliğ Belgesi incelendiğinde; F1 Emlak isimli işyerinde izinsiz çalıştığından bahisle davacı hakkında 15 gün içerisinde Türkiye’den çıkış yapması gerektiğine ilişkin dava konusu işlemin tesis edildiği görülmekte olup, dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeler değerlendirildiğinde, davacının izinsiz çalıştığı hususunun davalı idarece somut olarak ortaya konulamadığı sonucuna varılmakta, öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 19/03/2015 tarihli yazısında da davacının çalışma izninin iptal edilmediği belirtilmektedir. Bu haliyle, izinsiz çalıştığından bahisle davacı hakkında tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. (Danıştay 10. D., 2015/4143 E., 2020/3153 K., 22.09.2020 T.).

ÇALIŞMA İZNİ İHLALİ SEBEBİYLE SINIR DIŞI KARARINI KİM VERİR?

Çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararı valilik tarafından verilir. Valilik bu kararı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün talimatı üzerine ya da resen verir.

ÇALIŞMA İZNİ İHLALİ SEBEBİYLE SINIR DIŞI EDİLEMEYECEK YABANCILAR

Çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararı verilse de 6458 sayılı Kanun md. 55’te sayılan yabancılar hakkında sınır dışı kararı uygulanmaz. Ancak bu kişilerin, belli bir adreste ikamet etmeleri veya istenen şekil ve sürelerde bildirimde bulunmaları istenebilir. Dolayısıyla çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararı verilse de sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunanlar; ciddi sağlık sorunları, yaş ve hamilelik durumu nedeniyle seyahat etmesi riskli görülenler; hayati tehlike arz eden hastalıkları için tedavisi devam etmekte iken sınır dışı edileceği ülkede tedavi imkânı bulunmayanlar; mağdur destek sürecinden yararlanmakta olan insan ticareti mağdurları ve tedavileri tamamlanıncaya kadar, psikolojik, fiziksel veya cinsel şiddet mağdurları sınır dışı edilemez.

“Başvuru konusu olayda başvurucunun Suriye vatandaşı olduğu, kişisel durumuyla ilgili iddialarını dile getirdiği, idare mahkemesinde açtığı iptal davasının hâlen derdest olduğu; bununla birlikte Suriye ülkesindeki iç savaşın ve buna bağlı istikrarsızlığın devam ettiği, dolayısıyla bu aşamada sınır dışı işleminin gerçekleştirilmesi hâlinde telafisi imkânsız sonuçların ortaya çıkabileceği anlaşılmaktadır. Açıklanan nedenlerle, İçtüzük’ün 73. maddesi uyarınca başvurucunun “yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne” yönelik ciddi bir tehlike bulunduğu anlaşıldığından tedbir talebinin kabulüne karar verilmesi gerekir. (Danıştay 1.B., B. 2016/22512 T. 02.11.2016).

ÇALIŞMA İZNİ İHLALİ SEBEBİYLE SINIR DIŞI ETME KARARININ TEBLİĞİ

Çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı etme kararının ilgililere tebliğ edilmesi gerekir. Kararın tebliği 6458 sayılı Kanun md. 53/2’de düzenlenmiştir. Sınır dışı etme kararı ve kararın gerekçesi, hakkında sınır dışı etme kararı verilen yabancıya, yasal temsilcisine ya da avukatına tebliğ edilir. Çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı etme kararı verilen yabancı avukat tarafından temsil edilmiyorsa kendisine veya yasal temsilcisine kararın sonucu, itiraz usulleri ve süreleri hakkında bilgi verilir.

ÇALIŞMA İZNİ İHLALİ SEBEBİYLE SINIR DIŞI ETME KARARINA İTİRAZ

Çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararına itiraz, yabancı hakkında verilen sınır dışı etme kararına karşı yargı yoluna başvurulmasıdır. Çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararına itiraz için verilen kararın tebliğinden itibaren 7 (yedi) gün içinde idare mahkemesine başvurulmalıdır. Yargılama sonuçlanana kadar hakkında sınır dışı kararı verilen kişi sınır dışı edilemeyeceğinden idare mahkemesine yapılan itiraz yabancının sınır dışı edilmesini engeller.

ÇALIŞMA İZNİ İHLALİ SEBEBİYLE İDARİ GÖZETİM KARARI NEDİR?

Çalışma izni ihlali sebebiyle idari gözetim kararı, yabancıların, kanunda aranan şartları taşıması sebebiyle Geri Gönderme Merkezi’nde belli bir süre tutulmasıdır. İdari gözetim kararı, çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararı verilen yabancılar hakkında uygulanır. Bu kişilerden kaçma ve kaybolma riski bulunan, Türkiye’ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal eden, sahte ya da asılsız belge kullanan, kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye’den çıkmaları için verilen sürede çıkmayan, kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar hakkında çalışma izni ihlali sebebiyle idari gözetim kararı alınır. Bu kişiler, idari gözetim yerine idari gözetime alternatif yükümlülüklere de tabi tutulabilirler. İdari gözetim kararını valilik verir. Dolayısıyla sayılan kişiler valiliğin çalışma izni ihlali sebebiyle idari gözetim kararı ile idari gözetim altına alınırlar.

ÇALIŞMA İZNİ İHLALİ SEBEBİYLE İDARİ GÖZETİM SÜRESİ

Çalışma izni ihlali sebebiyle idari gözetim süresi 6458 sayılı Kanun md. 57/3’te düzenlenmiştir. İlgili düzenlemeye göre çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı edilmesine ve idari gözetim altına alınmasına karar verilen yabancı Geri Gönderme Merkezi’nde en fazla altı ay süreyle tutulur.

ÇALIŞMA İZNİ İHLALİ SEBEBİYLE İDARİ GÖZETİM SÜRESİ UZATILABİLİR Mİ?

Çalışma izni ihlali sebebiyle verilen altı aylık idari gözetin süresi, yabancının iş birliği yapmaması veya ülkesiyle ilgili doğru bilgi ya da belgeleri vermemesi nedeniyle sınır dışı etme işlemlerinin tamamlanamaması hâlinde, en fazla altı ay daha uzatılabilir. Dolayısıyla kural yabancının altı ay süreyle idari gözetim altında tutulması ise de istisnai durumlarda bu süre altı ay daha uzatılabilir.

ÇALIŞMA İZNİ İHLALİ SEBEBİYLE İDARİ GÖZETİM VALİLİK DEĞERLENDİRMESİ

Çalışma izni ihlali sebebiyle sınır dışı kararı verilen yabancı hakkında idari gözetimin uygulanması durumunda bu kararın valilik tarafından gözden geçirilmesi gerekir. İdari gözetim sürecinde idari gözetimin zaruri olup olmadığı valilik tarafından her ay düzenli olarak değerlendirilir. Gerek görülmesi durumunda otuz günlük süre beklenmeden de idari gözetim gözden geçirilebilir. Yapılan değerlendirmede kişinin idari gözetim altında tutulmasında zaruret görülmezse idari gözetim derhal sonlandırılır. İdari gözetimi sonlandırılan yabancıya alternatif yükümlülükler de getirilebilir.

ÇALIŞMA İZNİ İHLALİ SEBEBİYLE İDARİ GÖZETİMDE BİLGİLENDİRME

İdari gözetim kararı, idari gözetim süresinin uzatılması ve her ay düzenli yapılan değerlendirmelerin sonuçları, gerekçesiyle birlikte idari gözetim altında tutulan kişiye, yasal temsilcisine veya avukatına tebliğ edilir. İdari gözetim altına alınan kişinin bir avukat tarafından temsil edilmemesi durumunda ise kendisi veya yasal temsilcisi kararın sonucu, itiraz usulleri ve süreleri hakkında bilgilendirilir.

ÇALIŞMA İZNİ İHLALİ SEBEBİYLE İDARİ GÖZETİM KARARINA İTİRAZ

Çalışma izni ihlali sebebiyle idari gözetim kararına itiraz sulh ceza hâkimliğine yapılır. İdareye verilen dilekçeler ise derhal yetkili sulh ceza hâkimliğine ulaştırılır ve inceleme beş gün içinde sonuçlandırılır.

YABANCI ÇALIŞMA İZNİ

Yabancı çalışma izni hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

YABANCI ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Yabancı çalışma izni için gerekli evraklar yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.

YABANCI ÇALIŞMA İZNİ ŞARTLARI

Yabancı çalışma izni şartları hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

ÇALIŞMA İZNİ ALINABİLECEK ÜLKELER

Çalışma izni alınabilecek ülkeler hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

ÇALIŞMA İZNİ ALAN YABANCININ SGK GİRİŞİ

Çalışma izni alan yabancının SGK girişi yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.

ÇALIŞMA İZNİ ALMADAN ÇALIŞILABİLECEK YABANCILAR

Çalışma izni almadan çalışabilecek yabancılar yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU YAPMA

Çalışma izni başvurusu yapma hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURU FORMU

Çalışma izni başvuru formu hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

BAĞIMSIZ ÇALIŞMA İZNİ

Bağımsız çalışma izni hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

ÇALIŞMA İZNİ ÇIKARMA ÜCRETİ

Çalışma izni çıkarma ücreti hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

ÇALIŞMA İZNİ ÇIKTIKTAN SONRA YAPILACAK İŞLEMLER

Çalışma izni çıktıktan sonra yapılacak işlemler yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI YABANCI ÇALIŞMA İZNİ

Çalışma bakanlığı yabancı çalışma izni yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.

ÇALIŞMA İZNİ KAÇ GÜNDE ÇIKAR

Çalışma izni kaç günde çıkar hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

SINIR DIŞI İŞLEMLERİ AVUKATI

Sınır dışı işlemleri avukatı hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

ÇALIŞMA İZNİ OLMADAN ÇALIŞAN YABANCI SINIR DIŞI

Çalışma izni olmadan çalışan yabancı sınır dışı yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.

İlgili yazılarımız;

https://hkavukatlik.com/yabancinin-ucuncu-bir-ulkeye-sinir-disi-edilmesi/

https://hkavukatlik.com/sinir-disi-etme-kararina-itiraz/

https://hkavukatlik.com/idari-gozetim-kararina-itiraz/

https://hkavukatlik.com/vize-ihlali-sebebiyle-sinir-disi/

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir