Bilişim sistemine girme suçu, teknolojideki gelişmelerle birlikte merak edilen bir konu haline gelmiştir. Aşağıda, bilişim sistemine girme suçunun maddi unsurları, faili, mağduru, konusu ve fiil gibi başlıklar yanında suçun manevi unsuru, suçun özel görünüş halleri olan teşebbüs ve iştirak ile bilişim sistemine girme suçu soruşturma ve kovuşturma usulü Yargıtay kararları doğrultusunda ayrıntılı bir şekilde incelenecektir. Mağdur veya failler açısından bilişim sistemine girme suçu avukatından hizmet alınması hak kayıplarını önleyecektir.
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇU NEDİR?
Bilişim sistemine girme suçu, Türk Ceza Kanunu (TCK) md. 243’te düzenlenmektedir. İlgili düzenlemenin ilk fıkrasında, bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verileceği düzenlenmiştir. İkinci fıkrasında ise söz konusu fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde verilecek cezanın yarı oranına kadar indirileceği belirtilmiştir. Üçüncü fıkrasında ise bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği verilerin yok olması veya değişmesi durumunda altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunacağı düzenlenmiştir. Dördüncü fıkrasında ise bir bilişim sisteminin kendi içinde veya bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri nakillerini, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izleyen kişinin, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla, suçun oluşması açısından bilişim sistemine hukuka aykırı olarak giren kişinin veri elde etmek amacında olup olmaması önem taşımadığı için bilişim sistemine girilmesiyle suç tamamlanmış olur.
BİLİŞİM SİSTEMİ NEDİR?
Bilişim sistemi telefonu, tableti ve bilgisayarı da kapsayan bir algoritma doğrultusunda kişilerin zihninde oluşturduğu işlemlerin programlar aracılığıyla üretilmesine imkân veren, kullanıcıların erişimine açık olarak verilerin düzenli ve otomatik şekilde işlenmesi ve saklanmasını sağlayan sistemlerdir. Bilişim sistemi, verileri toplayıp yerleştirdikten sonra bunların otomatik işlemlere tâbi tutulmasına olanak sunar.
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNUN MADDİ UNSURLARI
Bilişim sistemine girme suçu maddi unsurları; fail, mağdur, konu, fiil, netice ve illiyet bağıdır. TCK kapsamında bir fiilin suç oluşturması, suçun tüm unsurlarını taşımasına bağlıdır. Unsurlardan herhangi biri eksikse suç oluşmaz. Aşağıda bilişim sistemine girme suçu maddi unsurları detaylı bir şekilde incelenecektir.
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNUN FAİLİ
Bilişim sistemine girme suçu faili, bilişim sistemine yetkisiz veya hukuka aykırı şekilde erişen ve orada kalan kişidir. Ancak yetkisiz erişimin sağlandığı IP numarasının tespitiyle doğrudan bu IP sahibinin cezalandırılması TCK’daki sübjektif sorumluluk esasına ve kusura ilişkin hükümlere aykırıdır.
“Söz konusu IP adresleri ile hangi cihazlardan bağlantı yapıldığının araştırılıp söz konusu IP adresleri ile suç tarihine ve bağlantı yapıldığı gözüken tarihe ait internet verilerinin Bilgi Teknolojileri Kurumundan getirtilip her türlü şüpheden uzak, kesin ve somut verilerle söz konusu IP adreslerinin sanık tarafından kullanılıp kullanılmadığı bilirkişi raporu ile belirlenmeksizin eksik kovuşturma ve yetersiz gerekçe ile sanıkların mahkumiyetine karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.” (Yargıtay 17. CD., E., 2018/5732 K., 2019/7785 T. 21.05.2019).
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇU MAĞDURU
Bilişim sistemine girme suçu mağduru, bilişim sistemi üzerinde mülkiyet hakkı olan ya da sistemde zilyetlik hakkı bulunan ve kendisine ait bilişim sisteminin güvenliği ihlal edilen kişidir. Bilişim sistemine girme suçu mağduru olabilmek için sistemde esas yetkili olunması gerekir.
“Bilişim sistemine girme suçundan açılan kamu davasında; Hastane İdari ve Mali İşler Müdürü’nün suçtan zarar gören sıfatının bulunmadığı, Sağlık Bakanlığı vekilinin katılma talebinin reddine ilişkin 11.02.2015 tarihli ara kararının onanmasına…” (Yargıtay 8. CD., E., 2018/12187 K., 2020/10603 T. 27.02.2020).
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNUN KONUSU
Bilişim sistemine girme suçu konusu, hukuka aykırı veya yetkisiz olarak girilen veya orada kalmaya devam edilen sistemdir. Bu noktada suçun temel halinin konusu, bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak girmek veya orada kalmaktır. İkinci fıkrasının konusu, söz konusu fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesidir. Üçüncü fıkrasının konusu, bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği verilerin yok olması veya değişmesidir. Dördüncü fıkrasının konusu ise veri nakillerinin, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izlenmesidir.
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNDA FİİL
Bilişim sistemine girme suçunda fiil, bilişim sistemine hukuka aykırı ve yetkisiz olarak girilmesi veya orada kalmaya devam edilmesiyle oluşur. Suçun oluşması için icrai olarak bilişim sistemine girilmesi gerekir. İhmali olarak ise bilişim sisteminde kalmaya devam edilmesi gerekir. Böylece bilişim sistemine girme suçu hem icrai hem ihmali hareketle işlenebilir. Bilişim sistemine girme suçu, fiziken ya da uzaktan başka bir cihazla bilişim sistemine erişilmesi suretiyle işlenebilir. Erişim; virüs, trojan, bilgisayar korsanlığı (hack), ağ bağlantıları gibi birçok farklı şekilde sağlanabilir.
“Bu suç, başkasına ait bilgisayarın açılarak içindeki verilerin görülmesi biçiminde olabileceği gibi, bir ağ aracılığıyla bilişim sisteminde oturum açılması yoluyla da işlenebilir. Girmede, iletişimin kablolu veya kablosuz olması ile mesafenin yakın ve uzak olması arasında fark yoktur. Bir bilişim sistemine e-posta veya dosya gönderilmesi durumunda, bilişim sistemine girme söz konusu olmayıp yalnızca veri gönderildiğinden bu durum girme kapsamında düşünülemez. Mağdurun kişisel bilgisayarına ait işletim sistemine (windows,linux vs.), bir başka internet kullanıcısının mağdurun rızası olmaksızın girmesi de suç oluşturacaktır.” (Yargıtay 8. CD., E., 2013/15110 K., 2014/11220 T. 30.04.2014).
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇU NETİCE
Bilişim sistemine girme suçu sırf hareket suçları arasında yer almaktadır. Bu nedenle kanunda yer alan fiillerin işlenmesi ile suç tamamlanmış olur. Ayrıca bir netice veya zararın oluşması aranmaz.
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNUN KONUSUNU OLUŞTURMAYAN HALLER
KARŞILIKSIZ YARARLANMA SUÇUNU OLUŞTURAN HALLER (TCK MD. 163)
Bilişim sistemine girme suçu oluşabilmesi için hukuka aykırı erişim bir bilişim sistemi vasıtasıyla yapılmalıdır. Uydudan yayın yapan bir kanalın şifresi çözülerek erişim sağlanması bilişim sistemine girme suçu oluşturmaz. Bu durumda TCK md. 163’de düzenlenen karşılıksız yararlanma suçu oluşur.
“Katılanın tek yönlü olarak frekanslarla veya elektromanyetik dalgalar aracılığıyla yaptığı şifreli yayının sanık … ait uydu alıcısına ulaşması üzerine gerekli donanım ve yazılım kullanılarak kartın şifre çözme kabiliyetinin internet ortamından paylaştırılması suretiyle şifreli yayınların sanık … ağ aracılığıyla başkaları tarafından şifresiz olarak izlenmesinin sağlanmadığı olayda, katılan tarafından kullanılan bilişim sistemine herhangi bir müdahalede bulunmadığı anlaşılan eylemin TCK’nın 163/2’nci maddesinde belirtilen karşılıksız yararlanma suçunu oluşturduğu gözetilmeden, bilişim sistemine girme suçundan hüküm kurulması, yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmektedir.” (Yargıtay 8. CD., E., 2014/16698 K., 2014/17652 T. 07.07.2014).
BİLİŞİM SİSTEMİNİ ENGELLEME, BOZMA, VERİ ELDE ETME SUÇUNU OLUŞTURAN HALLER (TCK MD. 244)
Failin bilişim sistemine girmekte kastı, sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme ise TCK md. 243’te düzenlenen bilişim sistemine girme suçu değil TCK md. 244’te düzenlenen suç oluşur.
“Sanığın mağdura ait MSN adresinin internet şifresini, onun bilgisi ve rızası dışında değiştirerek, mağdurun bilişim sistemindeki hesabına erişimini engellemesi biçimde sübutu kabul edilen eyleminin, TCK’nın 244/2 tanımı yapılan sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçunu oluşturduğu gözetilmeden, yasal ve yeterli olmayan yazılı gerekçelerle sanık hakkında TCK’nın 243/3 bilişim sistemine girme suçundan mahkûmiyet hükmü kurulması… bozulmasına” (Yargıtay 12. CD., E., 2019/3839 K., 2020/5418 T. 21.10.2020).
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇU MANEVİ UNSURU
Suçun manevi unsurları kast ve taksirdir. İlgili düzenlemede, bilişim sistemine girme suçunun taksirle işlenebileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle bilişim sistemine girme suçu ancak kastla işlenebilir. Failin bilerek ve isteyerek bilişim sistemine müdahalede bulunması halinde bilişim sistemine girme suçunda kastın varlığı kabul edilir.
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNUN ÖZEL GÖRÜNÜŞ HALLERİ
Bilişim sistemine girme suçunun özel görünüş hallerinde teşebbüs, iştirak ve içtima aşağıda detaylı şekilde incelenecektir.
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNDA TEŞEBBÜS
Hukuka aykırı olarak bilişim sistemine girildikten sonra failin sistemde kalmayı başaramaması halinde bilişim sistemine girme suçu teşebbüs aşamasında kalır. Örneğin fail, hukuka aykırı şekilde bilişim sistemine girdiği halde, elektriklerin kesilmesi nedeniyle süreklilik teşkil edebilecek bir süre orada kalamaz ve bilişim sisteminden çıkarsa suç teşebbüs aşamasında kalmış olur.
“Şüphelilerin kurdukları www.unimugla.com adlı internet sitesinin giriş sayfasını müşteki Muğla Üniversitesi’nin “Dijital Üniversitesi” adlı internet sitesinin giriş sayfası ile aynı yaparak, kendi sitelerini Dijital Üniversitesi sitesi sanarak bu siteye parola vs. bilgilerini giren kullanıcıların bu bilgilerini elde ederek, Muğla Üniversitesinin yasal internet sitesi olan Dijital Üniversite sitesine haksız yere girerek buradaki bilgileri elde etmeye ve yine kullanıcıların gerçek bilgilerini kullanarak dolandırıcılık suçunu işlemeye çalıştıkları iddia olunan olayda, sanıkların bu site ile herhangi bir şifreyi kopyalama veya öğrenme imkanlarının bulunmadığı, iddia edilen amaca ulaşmaya yarar uygun vasıtalar içermediği, gerek dolandırıcılık gerekse bilişim sistemine girme ya da bu suçlara teşebbüs etme suçlarını işlemeye elverişli araçlar bulunmadığı, sanıkların üzerine atılı bulunan iddiaların eylemlerinin gelecekte tehlike yaratabileceği kaygısına dayandığı, mahkumiyete yeterli delil bulunmadığı gerekçeleriyle mahkemece verilen beraat kararında bir isabetsizlik görülmemiştir.” (Yargıtay 11. CD., E., 2012/13233 K., 2014/795 T. 21.01.2014).
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNDA İŞTIRAK
Bilişim sistemine girmek isteyen kişi yeterli bilgisi olmadığı için bu konuda uzman biriyle bu fiilin gerçekleşmesini sağlarsa azmettiren olarak sorumlu olacaktır. Sisteme giren kişinin ise fail olarak sorumluluğu gündeme gelecektir. Suçun işlenmesinde faile yardım eden, örnek olarak parolaları kıran kişinin ise iştirak iradesinin bulunması sebebiyle yardım eden sıfatıyla cezalandırılması gerekir.
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNDA İÇTİMA
Bilişim sistemine girme suçunda içtima hükümleri genellikle TCK md. 134 “özel hayatın gizliliğini ihlal suçu”, TCK md. 135 “kişisel verilerin kaydedilmesi suçu”, TCK md. 142 “bilişim sistemi aracılığıyla gerçekleştirilen hırsızlık suçu”, TCK md. 158 “bilişim sistemi aracılığıyla dolandırıcılık suçu” gibi suçlarla beraber uygulanmaktadır. Bilişim sistemine girme suçu bu gibi suçlarla beraber işlenmesi halinde gerçek içtima hükümleri uygulanır. İhlal edilen her hukuksal değer açısından fiillerin ayrı ayrı suç oluşturduğu kabul edilir. TCK md. 244 “sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu” açısından ise faile en ağır olan ceza verilecek fikri içtima hükümleri uygulanır.
“Katılanın facebook hesabına giriş için kullandığı e-posta adresini rızası dışında ele geçiren sanık hakkında verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçundan mahkumiyete karar verilmesinde bir isabetsizlik görülmemiş, bilişim sistemindeki katılana özel kısma girip, hukuka aykırı olarak sistemde kalmaya devam eden ve katılanın bilişim sistemindeki kendisine ait kısma erişimini engelleyen sanık hakkında, TCK 244/2 maddesindeki sistemi engelleme bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçundan ayrıca mahkumiyet karar verilmesi gerektiğinin gözetilmemesi, aleyhe temyiz bulunmadığından bozma sebebi sayılmamıştır.” (Yargıtay 12. CD., E., 2014/649 K., 2014/17770 T. 15.09.2014).
“…Sanığın yetkisi olmadığı halde katılan şirkete ait bilişim sistemine girerek orada bulunan verileri alıp, kendi kullandığı bilgisayara ve CD’ye aktarması şeklinde gerçekleşen eylemin bir bütün olarak TCK 244/2 düzenlenen suçu oluşturacağı gözetilmeden yazılı şekilde karar verilmesi yasaya aykırılık oluşturmaktadır.” (Yargıtay 8. CD., E., 2013/3173 K., 2014/18506 T. 14.07.2014).
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNUN CEZASI
Bilişim sistemine girme suçunun temel şeklini düzenleyen birinci fıkrada, bir yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası öngörülmüştür. İkinci fıkrada ise fiilin bedeli karşılığı yararlanabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde verilecek cezanın yarı oranında indirileceği belirtilmiştir. Buna, internet üzerinden yayın yapan dergiler, mevzuat programları, abonelik sistemiyle çalışan mecralara şifre alınmadan girilmesi örnek verilebilir. Neticesi sebebiyle ağırlaşmış hali düzenleyen üçüncü fıkrada ise fiil nedeniyle veriler yok olur veya değişirse altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verileceği düzenlenmiştir. Dikkat edilmelidir ki, suçun neticesi sebebiyle ağırlaşmış halinde adli para cezasına yer verilmemiştir. Dördüncü fıkrada ise veri nakillerini, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izleyen kişinin bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı kabul edilmiştir.
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNUN İSPATI
Bilişim sistemine girme suçunun ispatı için savcılık ve mahkemeler bilişim şirketlerinden ve çeşitli servis sağlayıcılarından destek almaktadır. Suça konu bilişim sisteminin müştekiye ait olup olmadığı, ardından şüphelinin IP adresi tespit edilir. Fakat sadece IP adresinin şüpheliye ait olması yeterli değildir. Ayrıca suçun şüpheliye isnat edilebilmesi için daha somut deliller bulunmalıdır. Mümkünse hard diskler üzerinden de inceleme yapılmalıdır. Bilişim sistemine girme suçunda söz konusu IP’ye ait cihazı başkasının kullandığı tanık beyanlarıyla da ileri sürebilir. Dolayısıyla, suça dair araştırmada sadece teknolojik yöntemler kullanılmamaktadır.
“Sanık ile şikayetçinin bir dönem duygusal beraberlik yaşadıkları, ayrıldıktan sonra şikayetçinin kullanmış olduğu posta adresine habersiz olarak şifresini kırarak girdiği, bazı fotoğraflarını söz konusu hesaptan aldığından bahisle açılan davada, sanığın “…. kullanıcılar en az 270 günde bir oturum açmak zorundadırlar ve bu oturum belirtilen bu zamanda açılmaz ise mail hesapları kalıcı olarak şirket tarafından iptal edilir. Şikayetçi de bu Amerikan şirketinin kurallarına uymamış ve hesabını kalıcı olarak kaybetmiştir. Ben 01.04.2013 tarihinde bu hesabı yasal yoldan/sıfırdan/şifre kırmadan ve bilakis yeni şifre belirleyerek oluşturdum ve daha sonra şikayetçinin ricası üzerine benim olan bu hesabı kendisine kendi rızam ile teslim ettim ”şeklindeki savunması karşısında, suç tarihinden önceki dönemde, bu adresin faal olup olmadığı, ve suç tarihinde önce ve sonraki tarihlerde şikayetçi tarafından kendi adresine erişim sağlanıp sağlanmadığı ilgili yer sağlayıcısından sorulup, sonucuna göre tüm deliller birlikte değerlendirilip gerektiğinde bilirkişiden de görüş alınarak sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken, eksik araştırmaya dayanarak yazılı şekilde hüküm kurulması hukuka aykırıdır.” (Yargıtay 8. CD., E., 2016/9188 K., 2017/5663 T. 17.05.2017).
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNDA SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA USULÜ
Bilişim sistemine girme suçu soruşturma veya kovuşturma usulünde suçun işlenişine dair tespitlerde bulunurken savcılık veya mahkeme bilirkişiye başvurarak IP tespiti veya hesap sahipliğine dair delillerin toplanmasını isteyebilir. Bu tespitler tam olarak yapılmadan verilecek karar hukuka aykırı olacaktır.
“Oyun karakteri olan sanal eşyaların gönderildiği yerle ilgili ve katılanın oyun hesabına suç tarihinde girişinin ne şekilde engellediğine ve suç tarihinde sanığın internet hattına dışarıdan girişler olup olmadığına ilişkin kayıtların saptanması ile çalındığı iddia edilen oyun karakterine ait sanal eşyaların suç tarihinden itibaren kimin kullanımında olduğu da tespit edilip bilişim suçlarından anlayan tercihen bilgisayar mühendisi bir bilirkişiden rapor alınmak suretiyle toplanacak delillerin birlikte değerlendirilerek sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken, bu konularda gerekli araştırma yapılmadan eksik kovuşturma ve yetersiz gerekçe ile yazılı şekilde karar verilmesinin bozulmasına karar verildi.” (Yargıtay 2. CD., E., 2019/11010 K., 2020/568 T. 13.01.2020).
“Sanığın kullanımındaki bilgisayar üzerinden katılanın facebook hesabına girilip girilmediği, ayrıca sanık adına kayıtlı bulunan 053** *** ** ** numaralı telefon hattının suç tarihinde hangi baz istasyonunda kullanıldığı ilgili operatörden sorulup sanığın katılanın facebook adresine şifresi kırılmak suretiyle girildiği zaman diliminde internet kafede bulunup bulunmadığı tespit olunduktan sonra hüküm kurulması” (Yargıtay 8. CD., E., 2015/12943 K., 2016/4392 T.04.04.2016).
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇU ŞİKAYET VE İHBAR SÜRECİ
Bilişim sistemine girme suçu, savcılığın resen soruşturması gereken suçlardandır. Bu nedenle soruşturulması şikâyete bağlı değildir. Müşteki şikâyet hakkını kullanmamış olsa bile yargılamaya müdahil olarak katılabilir. Mağdurun şikayetten vazgeçmesi ise ceza davasını düşürmez.
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNDA UZLAŞMA
Bilişim sistemine girme suçu, uzlaşma kapsamında değildir. Bu nedenle, bilişim sistemine girme suçunda taraflar uzlaşma prosedürüne yönlendirilmezler.
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNDA ZAMANAŞIMI
Bilişim sistemine girme suçu dava zamanaşımı, TCK md. 66/1-e kapsamında 8 yıldır. Dava zamanaşımı süresi geçtikten sonra şikayette veya ihbarda bulunulması veya kamu davasının zamanaşımı süresinde sonuçlandırılmaması halinde suça ilişkin soruşturma veya kovuşturma yapılamaz.
“Sanığa yüklenen bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme suçunun yasa maddesinde öngörülen cezanın türü ve üst sınır itibarıyla 8 yıllık olağan dava zamanaşımı süresinin…” (Yargıtay 8. CD., E., 2020/7179 K., 2022/12836 T. 22.09.2022).
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNDA GÖREVLİ MAHKEME
Bilişim sistemine girme suçunda görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi’dir.
BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNDA YETKİLİ MAHKEME
Bilişim sistemine girme suçu hareket ile netice arasındaki yer farklılığı nedeniyle mesafe suçu olarak nitelendirilir. Bu nedenle suçun hem hareketin yapıldığı hem de neticenin gerçekleştiği yerde işlenmiş olduğu kabul edilir. Ayrıca kesintisiz bir suç olduğundan suçun sona erdiği yer de yetkilidir.
“…müştekiyi aldatarak ondan alınan bilgiler ile kredi çıkarma talebinin yapıldığı IP adresinin şüpheli olarak tespit edilen S.A. adına kayıtlı Gazipaşa/Antalya adresi olduğu ve eyleme ilişkin son icrai hareketin Gazipaşa/Antalya’da gerçekleştirdiğinin anlaşılması karşısında” şeklinde belirtildiği üzere, suç yerinin icrai hareketin gerçekleştiği yer olacağı nazara alındığında, somut soruşturma dosyasına konu olayda, müştekinin www.facebook.com adlı internet hesabına hukuka aykırı olarak girme işleminin yapıldığı IP adresinin şüpheli olarak tespit edilen … adına kayıtlı Batman’da gerçekleştirildiğinin anlaşılması karşısında, suçun işlendiği yerin Batman Cumhuriyet Başsavcılığının yargı çevresinde kaldığı gözetilmeden, yazılı şekilde karar verilmesinde isabet görülmemiştir.” (Yargıtay 15. CD., E., 2017/28342 K., 2017/26476 T. 11.12.2017).
Benzer yazılar için bakınız.
https://hkavukatlik.com/askerde-telefon-kullanma-sucu/
https://hkavukatlik.com/emre-itaatsizlikte-israr-sucu-2/
https://hkavukatlik.com/endikasyon-disi-ilac-kullanimin-reddi-davasi/