AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT

Amirine hakaret veya tehdit konusunu incelemeden önce amir, hakaret ve tehdit kelimelerinin anlamlarına bakılmalıdır. Hakaret onur kırıcı, küçük düşürücü söz ve davranış anlamına gelirken tehditse bir kimseye yönelik saldırı gerçekleştirileceğinden bahsetmek veya gözdağı vermek anlamına gelir. Amir ise kamu görevlisine göreviyle ilgili emir verme yetkisi bulunan kişi olarak tanımlanabilir. Konumuz açısından amirine hakaret veya tehdit, memurun işyerinde kendisinin üstü olan kişiye yani amirine hakaret etmesi veya onu tehdit etmesi şeklinde gerçekleşir. Amirine hakaret veya tehdit suçu aşağıda ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT FİİLİ

Amirine hakaret veya tehdit fiilini memur sayılan kişiler işleyebilir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (675 sayılı Kanun) md. 4/A’da memur sayılan kişiler düzenlenmiştir. İlgili maddede memur, mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilen kişilerdir. Bu kişilerin amirine hakaret veya tehdit etmesi halinde haklarında disiplin soruşturması başlatılır.

AMİRİNE HAKARET SAYILACAK SÖZLER

Kişinin onur, şeref ve saygınlığını incitecek ölçüde, somut bir fiil veya olgu isnat etmek ya da yakıştırmada bulunmak ya da sövmek suretiyle söylenen sözler amirine hakaret sayılır. Amire isnat edilen somut fiil veya olgunun gerçek olup olmamasının bir önemi yoktur. Amirine hakaretin onu küçük düşürmeye yönelik olması gerekir. Amirine onu toplum nazarında küçük düşürme amaçlı belli bir siyasi kanaat isnat edilmesi de hakaret sayılır. Amirine yönelik söz veya davranışların küçük düşürücü nitelikte olup olmadığı tayininde, topluma hâkim olan anlayış, örf ve adetler göz önünde bulundurulur.

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT EDEN MEMURUN SAVUNMA HAKKI

Memurun amirine hakaret veya tehdit fiilini işlemesi neticesinde başlatılan disiplin soruşturmasında memura çeşitli haklar tanınmıştır. Bu haklardan birisi de memurun kendini savunma hakkıdır. Zira, devlet memuru hakkında savunma alınmadan disiplin cezası verilemez. Amirine hakaret veya tehdit suçunu işleyen memura soruşturmayı yapan veya yetkili disiplin kurulu tarafından 7 günden az olmamak üzere süre verilir. Verilen süre içinde veya belirtilen bir tarihte memurun savunmasını yapması istenir. Memur söz konusu sürelerde bu hakkını kullanmazsa savunma hakkından vazgeçmiş sayılır. Sürelerin geçmesinden sonra yapılacak savunma ise dikkate alınmaz.

“Uyuşmazlık konusu olayda da, disiplin soruşturmasına konu edilen “şikayetçi şefe yönelik hakaret ve tehdit içerikli ifadeler kullandığı” yönündeki isnat açıkça ortaya konularak davacının bu isnat hakkında kendisinin savunabilmesine imkan verecek şekilde yazılı savunmasının istenilmesi gerekirken, 22/05/2019 tarihinde başlatılan disiplin soruşturmasında aynı gün içinde muhakkik tarafından davacının hangi sözleri ve/veya fiilleri ile şikayetçi şahsa hakaret ettiğine ve/veya şahsı tehdit ettiğine dair somut hiç bir belirleme içermeyen yazıyla savunmasının istendiği, savunma istem yazısının, davacı hakkındaki yer, zaman, somut olay içeren iddialar, bu iddialara ilişkin varsa deliller gibi unsurları içermediği anlaşıldığından, Anayasa ve 657 sayılı Kanun ile koruma altına alınan savunma hakkının kullanılmasına imkan verecek nitelikte olmadığı, dolayısıyla, Anayasal güvence altına alınan savunma hakkının usulüne uygun kullandırıldığından söz edilemeyeceği açık olduğundan, usulüne uygun savunma alınmaksızın tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk, davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında ise hukuki isabet görülmemiştir.” (Samsun BİM. 4.İDD. 2020/646 E., 2020/959 K., 28.10.2020 T.).

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT SUÇU SORUŞTURMADA İDARENİN GÖREVİ

Disiplin cezaları, kamu hizmetinin gereği gibi yürütülebilmesi bakımından kamu görevlilerinin mevzuat uyarınca yerine getirmek zorunda oldukları ödev ve sorumlulukları ifa etmemeleri veya mevzuatta yasaklanan fiillerde bulunmaları durumunda uygulanan yaptırımlardır. Memurların özlük hakları üzerinde doğrudan ve önemli sonuçlar doğurmaları sebebiyle subjektif ve bireysel etkileri bulunur. Disiplin cezaları, kamu görevinin gereği gibi sürdürülmesi ve kamu düzeninin sağlanması bakımından objektif ve kamusal öneme sahiptir. Bu bakımdan disiplin soruşturmasında izlenecek yöntem, ceza verilecek fiiller ve ceza vermeye yetkili makam ve kurullar mevzuatla belirlenmekte, doktrin ve yargısal içtihatlarla da ilgili disiplin hukuku ilkeleri oluşturulmaktadır. İdare kamu görevlisine ceza vermeden önce durumun bütün ayrıntılarını araştırmalı, olayla ilgili tüm delil ve belgeleri toplamalı ve her durumu göz önünde bulundurarak adalete ve hukuka uygun bir inceleme yapmalıdır. İdarenin belirtilen şekilde işlem yapmaması durumunda verilecek ceza hukuka aykırı olur.

“Kamu görevlilerinin disiplin cezasıyla cezalandırılabilmeleri için, disipline aykırı eylem veya işlemlerin sübut bulup bulmadığının usulüne uygun olarak yapılacak soruşturma ile ortaya konulması, soruşturma aşamasında kamu görevlisinin lehinde ve aleyhinde olan her türlü bilgi ve belgenin toplanması, bilahare disipline aykırı davranış olarak tespit edilen eylemin hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde ispatlanarak eylemine uygun olan disiplin cezası maddesinin tayini ve uygulanması gerekmektedir.” (Danıştay 5. D. 2016/16937 E., 2017/21331 K., 23.10.2017 T.).

MEMUR HAKKINDA VERİLEBİLECEK DİSİPLİN CEZALARI NELERDİR?

657 sayılı Kanun’da disiplin suçu oluşturan fiiller ve bu fiilleri işleyen memurlar hakkında verilecek disiplin cezaları düzenlenmiştir. Disiplin cezaları, kamu görevlilerinin mevzuata, çalışma düzenine, hizmetin gereklerine aykırı fiillerine karşı düzenlenen idari yaptırımlardır. Kamu hizmetlerinden sürekli uzaklaştırılabilmek gibi ağır sonuçlara dahi neden olabilirler. 657 sayılı Kanun’da düzenlenen disiplin cezaları 5’e ayrılır. Bu cezalar, uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarma cezası şeklindedir.

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT EDEN MEMURA NE CEZA VERİLİR?

Memurun amirine hakaret veya tehdit etmesi bir disiplin suçudur. Disiplin suçları disiplin cezası verilmesini gerektirir. Memurun amirine hakaret veya tehdit etmesi neticesinde verilecek ceza 657 sayılı Kanun md. 125/D-l’de düzenlenmiştir. İlgili maddede, memurun amirine hakaret veya tehdit etmesi durumunda kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği belirtilmiştir. Kademe ilerlemesinin durdurulması fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1-3 yıl durdurulmasıdır. 657 sayılı Kanun md. 125/E’nin devamında ise öğrenim durumları nedeniyle yükselebilecekleri kadroların son kademelerinde bulunan memurlara, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesi gerektiğinde, brüt aylıklarının ¼’ü – ½’sinin kesileceği ifade edilmiştir.

“Dosyada yer alan tüm bilgi ve belgeler ile soruşturma raporu ile ekleri ve özellikle de tanık ifadelerinin bir bütün olarak değerlendirilmesinden, Hizmetli olarak görev yapan davacının, Müdür Yardımcıları olarak görev yapan amirleri ve mesai arkadaşları ile girdiği tartışmalarda amirlerine ve mesai arkadaşlarına, “…..r git, geri zekalı, yaşlı bunak”, “Allah belanı versin”, “…..u kadın seni mahvedeceğim”, “sizi buradan attıracağım, ben sizin gibi torpille gelmedim”, “sen kimsin lan, sen kendini ne zannediyorsun, sen kimsin de bana bağırıyorsun, senin ağzına ……m”, “sen ne çocuğusun, bu ne terbiyesizlik, bunak”, “sen ne biçim kadınsın, sen ne paçoz kadınsın” şeklinde sözler söylediğinin, bağırdığının, üzerlerine yürüdüğünün, hatta temizlikte kullanılan çek çek isimli aleti fırlattığının, ağır hakaret ettiği için tartışma sırasında bulunanlar tarafından ağzının kapatılarak olay yerinden uzaklaştırılmaya çalışıldığının çok sayıda tanık ifadesiyle sabit olduğu hususları göz önüne alındığında; davacının anılan eylemleri nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/D-l maddesinde yer alan amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya bunları tehdit etmek suçunu işlediği anlaşılmış olup, anılan eylemleri nedeniyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.” (Ankara BİM., 2.İDD., 2019/1505 E., 2020/324 K., 18.02.2020 T.).

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT EDEN MEMURA DİSİPLİN CEZASINI KİM VERİR?

Amirine hakaret veya tehdit eden memura verilecek kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler, il disiplin kurullarının kararlarına dayanan hallerde ise Valiler tarafından verilir. Disiplin kurulu ve yüksek disiplin kurulunun ayrı bir ceza tayinine yetkisi yoktur, cezayı kabul veya reddederler. Ret halinde atamaya yetkili amirler 15 gün içinde başka bir disiplin cezası vermekte serbesttirler.

“Buna göre, hakkında yapılan bir disiplin soruşturması sonucunda kademe ilerlemesinin durdurulması cezası teklif edilen bir ilgili hakkında, kademe durdurma cezasını değerlendirme yetkisine Kanunla verilen yetki ile sahip olan Disiplin Kurulu tarafından, teklifin değerlendirilerek kabulü veya reddine karar verilmesi, kabulü halinde karşılığı olan kademe durdurma cezasının atamaya yetkili amirler yada da il disiplin kurullarının kararlarına dayanan hallerde Valiler tarafından verilmesi, ret halinde atamaya yetkili amirler tarafından 15 gün içinde başka bir disiplin cezasının verilebilmesi, disiplin kurullarının eylemi sabit görmesi, fakat bir alt ceza uygulanması yönünde kanaate varması halinde, disiplin kurullarının bu yetkilerini kendilerinin kullanması gerektiği, bu işlemlere karşı itiraz edilecekse de Yüksek Disiplin kuruluna itiraz edilebileceği hususları göz önüne alındığında; dava konusu uyuşmazlıkta, davacı hakkında yapılan disiplin soruşturması sonucunda önerilen kademe durdurma cezası teklifinin, anılan cezanın verilmesini gerektirecek fiilin sübuta erip ermediğinin değerlendirilmesi hususunda yetkili olan Disiplin Kurulu önüne hiç getirilmediği, doğrudan disiplin amiri tarafından, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılması gerekmekte ise de, önceki hizmetleri göz önünde bulundurularak bir alt ceza olan aylıktan kesme cezası ile cezalandırılması gerektiği kanaatine varılmak suretiyle tesis edilen dava konusu işlemde yetki yönünden hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” (Ankara BİM., 2.İDD., 2017/8387 E., 2018/49 K., 25.01.2018 T.).

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT CEZASI ZAMANAŞIMI

Amirine hakaret veya tehdit suçunu işleyen memurun bu fiili gerçekleştirmesinden sonra soruşturmaya başlama, ceza verme ve karar verme sürelerine ilişkin belli sınırlamalar bulunur. Bu sınırlamaların getirilmesinin sebebi, memuru belirsizlik halinde sürekli korku içinde bırakmamak, işini yapmasını engellememektir. 657 sayılı Kanun md. 127/a gereği bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren bir ay içinde disiplin soruşturmasına başlanmalıdır. Ayrıca disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmelidir. Aksi halde idarenin ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİTTE CEZAYA KARAR VERME SÜRESİ

Memurun amirine hakaret veya tehdit etmesi durumunda soruşturma dosyası, kararını bildirmek üzere yetkili disiplin kuruluna 15 gün içinde tevdi edilir. Disiplin kurulu ise dosyayı aldığı tarihten itibaren 30 gün içinde soruşturma evrakına göre kararını bildirir.

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT SUÇU CEZASININ İNDİRİLMESİ

Amirine hakaret veya tehdit suçunu işleyen memura verilecek ceza bazı hallerde hafifletilebilir. Bu haller geçmiş hizmetlerin ve çalışmaların olumlu olması ödül veya başarı belgesi alınmış olmasıdır. Bu şartlardan birini sağlayan memura verilecek ceza bir derece hafifletilebilir. Amirine hakaret veya tehdit suçunun cezası olan kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının bir derece hafifi ise aylıktan kesme cezasıdır. Amirine hakaret veya tehdit eden memurun bu şartlardan birini sağlaması halinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezası yerine aylıktan kesme cezası verilebilir.

“Olayda; davacı hakkında yapılan soruşturma sonucunda düzenlenen 07/11/2014 tarihli muhakkik raporunda, davacının “Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşlarına veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya bunları tehdit etmek” suçunu işlediğinden bahisle 657 sayılı Kanunun 125/D-l maddesi uyarınca 1 yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile cezalandırılmasının teklif edildiği, Elmalı Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonunun 04/12/2014 günlü kararı ile anılan teklifin değerlendirilmesi için soruşturma dosyasının Bakanlık Disiplin Kuruluna gönderildiği, Adalet Bakanlığı Disiplin Kurulunun 04/06/2015 günlü, 835 sayılı kararıyla, davacının eyleminin sabit olduğu belirtilerek 1 yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesi gerektiği, ilgilinin geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmalarının olumlu olması ve daha önce almış olduğu herhangi bir disiplin cezasının bulunmaması lehine değerlendirilerek bir alt ceza olan aylıktan kesme cezası verilebileceği hususunun göz önünde bulundurulması görüşüyle dosyanın mahalline iade edilmesi üzerine Elmalı Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonunun15/07/2015 tarih ve 2015/315 sayılı kararı ile davacının 657 sayılı Yasanın 125. maddesinin 3. fıkrası uyarınca brüt aylığının 1/20 oranında maaş kesimi cezası ile cezalandırıldığı, bu işlemin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı görülmüştür.

Bu duruma göre, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren eylem nedeniyle yapılan soruşturma sonucu soruşturmacı tarafından önerilen cezayı değerlendiren yetkili disiplin kurulunun eylemi sabit görmesi, fakat geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olanlar ve iyi veya çok iyi derecede sicil alanlar için bir alt ceza uygulanması yönünde kanaate varması halinde bir alt cezayı uygulama yetkisi disiplin kuruluna ait iken, anılan husus gözetilmeksizin tesis edilen işlemde yetki unsuru bakımından hukuka uyarlık bulunmadığından dava konusu işlemin bu gerekçeyle iptali gerekirken, farklı gerekçeyle iptal edilmesinde hukuki isabet görülmemiş olmakla birlikte, dava konusu işlemin iptali yolunda verilen mahkeme kararı sonucu itibariyle yerinde görülmüştür.” (Ankara BİM, 2.İDD., 2017/13323 E., 2018/1111 K., 15.05.2018 T.).

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT SUÇUNDA VERİLECEK CEZAYA İTİRAZ

Amirine hakaret veya tehdit suçu işlediği için ceza alan memur gerçeğin gözüktüğü gibi olmadığını veya kendisinin hatalı olmadığını düşünebilir. Bu durumda kendisine verilen cezanın haksız olduğunu düşünen memur için itiraz yolu düzenlenmiştir. Aynı şekilde yapılacak itirazın hangi makama yapılması gerektiği de düzenlenmiştir. İtirazların kanunda düzenlenen makama yapılması son derece önemlidir. 657 sayılı Kanun md. 135 gereğince disiplin amirleri tarafından verilen kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir.

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT CEZASINA KARŞI MEMURUN İTİRAZ SÜRESİ

İdarenin kararına karşı yapılacak itirazlar için süre kanunda açıkça belirtilmiştir. İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gündür. Memurun kanunda belirtilen süreyi kaçırması halinde ikinci kez itiraz hakkı yoktur. Kanunda verilen süre içinde itiraz edilmediği takdirde karar kesinleşir ve idareye başvuru imkânı ortadan kalkar.

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT CEZASINA İTİRAZDA VERİLECEK KARAR

Amirine hakaret veya tehdit suçunu işlediği için ceza alan memur, verilen kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına itiraz edebilir. Amirine hakaret veya tehdit cezasına itiraz neticesinde itiraz mercileri karar verir. İtiraz mercilerinin karar verme süresi, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren otuz gündür. İtiraz mercilerinin, itirazın haklı olduğuna ve verilen cezanın haksız olduğuna kanaat getirmesi durumunda kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilirler. Fakat idarenin yapılan itirazı kabul etmeme olasılığı da vardır. İdare verilen cezanın haklı ve hukuka uygun olduğuna karar verirse itirazı reddeder. Yaptığı itiraz reddedilen memur ise bu durumda kararın iptali için yargı yoluna başvurmalıdır.

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT CEZASI SEBEBİYLE ZARARIN İADESİ

Amirine hakaret veya tehdit suçunun cezası olan kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilen memurun yaptığı itirazın reddedilmesi halinde yargı yolunun açık olduğu ve idareye dava açabileceği yukarıda ifade edilmişti. Memur tarafından açılan davada memurun haklı olduğuna ve verilen cezanın haksız olduğuna karar verilebilir. Karar neticesinde memurun yoksun kaldığı parasal haklar davanın açılış tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte memura iade edilir.

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT EDEN MEMURUN CEZASININ ARTIRILMASI

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT SUÇUNUN TEKERRÜRÜ

Tekerrür kelime olarak “tekrarlanma” anlamına gelir. Amirine hakaret veya tehdit suçunun tekerrürü ise memurun bir önceki işlediği suç özlük dosyasından silinmeden aynı suçu tekrar işlemesidir. Amirine hakaret veya tehdit suçunu işleyen memurun aynı suçu özlük dosyasından silinmeden tekrar işlemesi halinde 657 sayılı Kanun md. 125 gereğince verilecek ceza bir derece artırılır. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının bir derece ağırı devlet memurluğundan çıkarılma cezasıdır. Dolayısıyla, amirine hakaret veya tehdit suçu özlük dosyasından silinmeden tekrar işleyen memura devlet memurluğundan çıkarılma cezası verilir.

AYNI CEZAYI GEREKTİREN SUÇLARIN ÜÇÜNCÜ DEFA İŞLENMESİ

Aynı derece cezayı gerektiren fakat ayrı fiil veya haller nedeniyle verilen disiplin cezalarının üçüncü kez uygulaması neticesinde memura bir derece ağır ceza verilir. Buna memurun amirine hakaret veya tehdit suçunu işledikten sonra verilen görev ve emirleri kasten yapmamak suçu gibi onunla aynı cezayı gerektiren iki farklı fiilde bulunması örnek verilebilir. Bu durumda ilgili memur hakkında devlet memurluğundan çıkarılma cezası verilir.

AMİRİN TEHDİT EDİLMESİ VEYA AMİRİN HAKARETE UĞRAMASI

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT TAZMİNATI

Amirine hakaret veya tehdit tazminatı hususunda yukarıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

AMİRİNE HAKARET VEYA TEHDİT PARA CEZASI

Amirine hakaret veya tehdit para cezası hususunda yukarıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

MEMURUN TEHDİDİNE KARŞI NE YAPILIR

Memurun tehdidine karsı ne yapılır hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

MEMUR HAKARET VE TEHDİTTEN CEZA ALIR MI?

Memur hakaret ve tehditten ceza alır mı hususunda yukarıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

MEMURUN HAKARET VE ÖLÜM TEHDİDİ CEZASI

Memurun hakaret ve ölüm tehdidi cezası hususunda yukarıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

MEMURUN AQ DEMESİ HAKARET MİDİR

Memurun AQ demesi hakaret midir hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

MEMURUN HAKARETE KARŞI CEVAP VERMESİ

Memurun hakarete karşı cevap vermesi hususunda yukarıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

MEMURUN AMİRİNE BEDDUA ETMESİ HAKARET MİDİR?

Memurun amirine beddua etmesi hakaret midir hususu yukarıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.

AMİRİNE HAKARETİ RETWEET ETMEK SUÇ MUDUR?

Amirine hakareti retweet etmek suç mudur hususunda yukarıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

Konuyla ilgili yazılarımız;

https://hkavukatlik.com/cumhurbaskanina-hakaret-sucu/

https://hkavukatlik.com/sosyal-medyada-hakaret-sucu/

https://hkavukatlik.com/sgk-kanser-ilaci-davasi/

https://hkavukatlik.com/dolandiricilik-sucu/

https://hkavukatlik.com/gercege-aykiri-rapor-ve-belge-duzenleme/

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir