Başkasının aracını ilana koyma ile ilgili olarak 31.08.2023 tarihli Resmî Gazete’de İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır. İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişikliklerle, başkalarına ait ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişiler için bazı yükümlülükler öngörülmüştür.
BAŞKASININ ARACINI İLANA KOYMA YASAK MIDIR?
İlana konu taşıtın ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olması gerekir. Bu şartların sağlanmaması durumunda ise araç sahibinin ilan veren kişiye yetki vermesi ve ilanı veren üyenin ilana konu taşıt sahibi tarafından yetkilendirildiği ilan yayımlanmadan önce doğrulanmalıdır. Dolayısıyla söz konusu şartlar sağlanmadan başkasının aracını ilana koyma yasaktır.
ARAÇ İLANA KONULURKEN İSTENEN BİLGİLER
Başkalarına ait ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilere ilan yayımlanmadan önce bazı bilgileri doğrulama yükümlülüğü getirilmiştir. Bu kapsamda, gerçek kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarası; tüzel kişinin ise unvan ve telefon numarası üyelikten veya ilan yayımlanmadan önce doğrulanmalıdır. Bunun yanında doğrulanmış bilgilerin güncelliği korunmalı ve bu bilgiler saklanmalıdır.
TÜKETİCİYİ YANILTICI İLANLARIN ÖNLENMESİ
Başkalarına ait ikinci el motorlu kara taşıtlarının satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilere ayrıca piyasa yapısını bozucu veya tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemeye yönelik tedbirleri alma, etkin ve sürdürülebilir rekabet şartları ve tüketicinin korunması amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından alınan tedbirlere uyma yükümlülüğü de getirilmiştir. Dolayısıyla değişiklik neticesinde elektronik ortam sağlayan gerçek veya tüzel kişilerin yükümlülükleri genişletilmiştir.
BAŞKASININ ARACINI İLANA KOYMA CEZASI
Yükümlülüklere aykırı hareket edenler hakkında ise 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun md. 12/1-d’de öngörülen cezalar uygulanacaktır. Dolayısıyla, yükümlülüklere uymayanlara her bir aykırılık için on bin Türk lirasından yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası Ticaret Bakanlığı tarafından verilecektir.
BAŞKASININ ARACINI İLANA KOYMA YASAĞI NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Başkasının aracını ilana koyma yasağına ilişkin yukarıda açıklanan sınırlama ve yükümlülükler, yönetmeliğin yayımından itibaren iki ay sonra yürürlüğe girecektir. Dolayısıyla söz konusu değişiklikler 01.11.2023 tarihinden sonra yürürlüğe girecektir.
ARACIMI BAŞKA BİRİNİN İLANA KOYMASI
Aracımı başka birinin ilana koyması hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ARACIMI İLANA KOYARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM
Aracımı ilana koyarken nelere dikkat etmeliyim yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.
PİYASAYI YÜKSELTEN ARAÇ İLANLARI
Piyasayı yükselten araç ilanları yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.
ETKİLİ BİR İLAN İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Etkili bir ilan için yapılması gerekenler yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.
ARAÇ SATMA ŞİKAYETLERİ
Araç satma şikayetleri hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
YANILTICI ARAÇ İLANI ŞİKAYETLERİ
Yanıltıcı araç ilanı şikayetleri hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ARACIMI NEREDE SATABİLİRİM
Aracımı nerede satabilirim hususunda yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
İlgili konular için bkz.
https://hkavukatlik.com/trafik-kazasi-sebebiyle-kazanc-kaybi/
https://hkavukatlik.com/sgk-kanser-ilaci-davasi/
Arkadaşımın aracını satış ilanına koyabilirmiyim?