BANKA VE KREDİ KARTININ KÖTÜYE KULLANILMASI

Banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçu Türk Ceza Kanunu (TCK) md. 245’te düzenlenmiştir. Banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçunun düzenlendiği ilgili maddede banka ve kredi kartının elde bulundurulması, kullanılması, yarar sağlanması, sahte banka ve kredi kartı üretilmesi, satılması, satın alınması veya kabul edilmesi suç olarak düzenlenmiştir. Banka ve kredi kartının kötüye kullanılması fiilinin suç olarak düzenlenmesi, kişisel malvarlığının, bankacılık sisteminin ve ticari yaşamın korunmasını amaçlamaktadır. Aşağıda banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçu, suçun faili, maddi ve manevi unsuru, zamanaşımı, şikâyet ile banka ve kredi kartının kötüye kullanılması davası avukatı gibi konular ayrıntılı bir şekilde incelenecektir.

BAŞKASININ KREDİ KARTINI KULLANMAK SUÇ MUDUR?

Banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçunun oluşması için başkasına ait banka kartı veya kredi kartının kötüye kullanılması gerekir. Banka kartı, mevduat hesabı veya özel carî hesapların kullanımı dahil bankacılık hizmetlerinden yararlanmayı sağlayan kartlardır. Kredi kartı ise nakit kullanımı gerekmeksizin mal ve hizmet alımı veya nakit çekme olanağı sağlayan basılı kart veya fizikî varlığı bulunmayan kart numaralarıdır. TCK md. 245’te sadece banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suç olarak düzenlenmiş, diğer ödeme araçlarının kötüye kullanılması ise madde kapsamına alınmamıştır. Bu sebeple banka ve kredi kartı dışındaki ödeme araçlarının kötüye kullanılması durumunda TCK md. 244 veya ilgili diğer düzenlemelere gidilmelidir.

BANKA KARTI VEYA KREDİ KARTI İLE İLGİLİ SUÇLAR

Banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçunun görünüş biçimleri, TCK md. 245’te üç fıkra halinde düzenlenmiştir. Bu kapsamda, başkasına ait banka veya kredi kartının kullanılması TCK md. 245/1’de, sahte banka ve kredi kartı üretme, satma, devretme, satın alma veya kabul etme TCK md. 245/2’de ve sahte banka ve kredi kartından yarar sağlama TCK md. 245/3’te düzenlenmiştir.

BAŞKASINA AİT BANKA VEYA KREDİ KARTINI KULLANMA SUÇU

TCK md. 245/1 gereğince başkasına ait banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu suçun oluşması için öncelikle başkasına ait banka veya kredi kartının ele geçirilmesi veya elde bulundurulması gerekir. Başkasına ait kartın ne şekilde ele geçirildiğinin veya elde bulundurduğunun önemi yoktur. Ele geçiren kişi kartı sahibinin veya verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın kullanmalı veya kullandırmalıdır. Kullanma veya kullandırma neticesinde kişi kendisine veya başkasına yarar sağlamalıdır. Banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçundan sağlanan yarar maddi olmalıdır. Maddi yarar kesin olarak oluşmasa da üzerinde tasarrufta bulunulabilecek seviyede olması yeterlidir. Söz konusu unsurlar oluştuğunda banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçu gerçekleşmiş olur.

 “Emekli aylığını çekmek için ATM önüne gelen katılanın kendisine yardım etmesini istediği sanığın, katılana ait kart ile başka bir kartı el çabukluğu ile değiştirip katılandan kart şifresini öğrendiği, işlem yaparken ATM cihazının kartı yuttuğunu söyleyip katılanı banka şubesine gönderdiği, görevlinin ATM cihazı içerisinden başka birisine ait kartı çıkarttığı ve katılanın hesabını kontrol ettiğinde 550,00 TL olan parasının çekilmiş olduğunu fark ettiği olayda, sanığın suça konu bankamatik kartını hakimiyetine geçirip kullanmak şeklindeki eylemi ile birlikte TCK’nın 245/1 maddesinde düzenlenen banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun maddi unsurlarından olan başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçirme veya elinde bulundurma koşulunun gerçekleştiği, sanığın katılana ait hesaptan suça konu kartı kullanarak para çekmek suretiyle haksız menfaat temin edildiği ve TCK’nın 245/1. maddesinde düzenlenen banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun tamamlandığına yönelik kabulde bir isabetsizlik görülmemiştir.” (Y. 15 CD. 2017/3801 E., 2017/9251 K., 13.04.2017).

SAHTE BANKA VE KREDİ KARTI ÜRETME, SATMA, DEVRETME, SATIN ALMA VEYA KABUL ETME SUÇU

TCK md. 245/2 gereğince başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Üretmek, kartın baştan sahte olarak düzenlenmesi veya gerçek bir kart üzerinde değişiklik yapılması; satmak, bedel karşılığında kartın mülkiyetinin devredilmesi; devretmek, belirli bir süre için veya süresiz kart üzerindeki fiili egemenliğin aktarılması; kabul etmek, belirli bir süre için veya süresiz kart üzerindeki fiili egemenliğin elde edilmesi; satın almak ise bedel karşılığında kartın mülkiyetinin elde edilmesidir. Banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçu için sadece sahte banka ve kredi kartının üretilmesi, satılması, devredilmesi, satın alınması veya kabul edilmesi yeterli değildir. Ayrıca kartın başkasına ait banka hesabıyla ilişkilendirilmesi gerekir. Dolayısıyla, başkasına ait banka hesabıyla ilişkilendirilmiş ve sayılan seçimlik hareketlerden biri gerçekleşmişse banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçu oluşur.

SAHTE BANKA VE KREDİ KARTINDAN YARAR SAĞLANMASI SUÇU

TCK md. 245/3 gereğince sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Böylece, sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan kartla kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçunu işlemiş sayılır.

“Yargıtay CGK’nın 27.05.2008 gün ve 2008/11-87 E., 2008/150 K. sayılı kararında da belirtildiği üzere; sanığın Yahya kimlik bilgilerini haiz üzerinde kendi fotoğrafı yapıştırılmış sahte nüfus cüzdanı ile katılan bankaya başvurup aldığı kredi kartını kullanarak menfaat sağlamaktan ibaret eyleminin, TCK’nın 245/3. maddesine uyan “sahte oluşturulan banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlamak” suçun oluştuğu gözetilmeden…” (Y. 11. CD. 2008/9636 E., 2008/9181 K., 23.09.2008 T.).

KİMLER BANKA VE KREDİ KARTININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇUNU İŞLER?

Banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçu açısından herhangi bir özgü faillik aranmaz. Bu sebeple bu suçun faili herkes olabilir. Dolayısıyla, başkasına ait banka veya kredi kartını kullanan, sahte banka ve kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden ya da sahte banka ve kredi kartından yarar sağlayan herkes bu suçun faili olabilir.

Hak sahibi olan H.Fehmi’nin vefatından önce anılanın hasta olması nedeniyle maaşının oğlu sanık Bülent tarafından bankamatikten çekildiğine ilişkin savunma, babası tarafından sanığa maaşını çekmesi için verildiği anlaşılan 24.01.1995 tarihli vekaletname, maaşın yatırıldığı T.C. Ziraat Bankası Şubesi’nin hesap ekstrelerinden de ölü H.Fehmi’nin maaşlarının bankomattan çekildiğinin bildirilmesi, şifresi bilinmeden kartın kullanılarak maaş hesabına ulaşılmasının mümkün bulunmayıp hak sahibinin maaşının ölümden önce de şifresi sanık tarafından bilinen kartın kullanıldığının ve sanığın 20.07.2002 günü ölen babasına ait banka kartını tahsis eden katılan kuruma iade etmeyerek haksız surette elinde bulundurup ölü babası hesabına yatırılan 01.09.2002-30.11.2004 dönemini kapsayan maaşlarını çekmeye devam ettiğinin anlaşılmasına göre, suç tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı TCK’nın 525/D-2, 80 (5237 sayılı Yasa’nın 245/1, 43) maddeleri kapsamındaki suçu oluşturduğu gözetilmeden…” (Y. 11. CD. 2006/1891 E., 2008/1623 K., 18.03.2008 T.).

BANKA VE KREDİ KARTININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇU MAĞDURU

Banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçu mağduru kredi kartı veya banka kartı hamilidir. Bu sebeple kart sahibi veya kartın verilmesi gereken kişi söz konusu suçun mağduru olabilir.

“Ayrıntısı Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 18.10.2011 gün ve 2011/166-213 sayılı kararında açıklandığı üzere; TCK’nun 245/1 maddesinde düzenlenen suçun mağduru kredi veya banka kartı hamilidir. Ayrıca bu fıkrada “kartın kendisine verilmesi gereken kişi”den söz edilmekte olup, bu kişide esasen kart hamilidir. Sanığın eylemi sonucunda mal varlığında azalma meydana gelen kart hamili olup bu suçun banka veya kredi kartları aracılığıyla işlenmiş olması korunan hukuki yararın hamilin mal varlığı olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir. Suçta kullanılan banka ve kredi kartlarının hangi bankaya ait olduğunun da suçun oluşumu bakımından bir önemi bulunmamaktadır.” (Y. 11.CD. 2013/5889 E., 2013/4633 K., 21.03.2013 T.).

BANKA VE KREDİ KARTININ KÖTÜYE KULLANILMASI KASTI

Banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçu kasten işlenen suçlardandır. Dolayısıyla TCK md. 245’te sayılan fiilleri kasten işleyen kişi veya kişiler banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçunu işlemiş kabul edilirler.

KREDİ KARTINI KÖTÜYE KULLANMA TEŞEBBÜSÜ

Suça teşebbüs TCK md. 35’te düzenlemektedir. İlgili düzenlemeye göre kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur. Hareketin teşebbüs sayılabilmesi için failin doğrudan doğruya icra hareketlerine başlamış olması gerekir. Kartın ele geçirilmesi icra hareketlerine başlanmış sayılması için yeterli değildir. Failin kartı kullanmaya yönelik hareketler de yapması gerekir. Banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçuna ilişkin TCK md. 245/1 ve 245/3 fıkraları neticeli suç özelliği gösterir. Bu sebeple suçun oluşması için banka ve kredi kartının ele geçirilmesi yanında yarar sağlanması da gerekir. Banka ve kredi kartı ele geçirilmiş fakat yarar sağlanamamışsa suç tamamlanmadığından teşebbüs hükümlerine göre ceza verilmelidir. TCK md 245/2’de düzenlenen suç ise salt hareket suçudur. Buradaki seçimlik hareketlerden biri gerçekleşmişse suç tamamlanmıştır.

“Sanığın müşteki ile aynı kurumda çalıştığı, suç tarihinde sanığın müşteki ve diğer çalışanlarla birlikte kullandıkları soyunma odasında müştekinin kıyafetinin cebinden nüfus cüzdanını çaldığı ve bu nüfus cüzdanına kendi fotoğrafını yapıştırarak sahte nüfus cüzdanı oluşturduğu; kendi resmi ve müştekinin kimlik bilgileri ile ve sahte oluşturduğu nüfus cüzdanı fotokopisini kullanarak müşteki adına …’tan hesap açtırdığı ve kredi kartı talebinde bulunduğu; …ın kredi kartı talebini inceleyip değerlendirme aşamasında reddedip, istenilen kredi kartını sanığın bankaya bildirdiği adrese göndermediği ve hesap açılması sırasında imzalanan banka hesap sözleşme aslını imha ettikleri anlaşıldığından banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun hazırlık hareketleri tamamlanıp suçun icrasına başlanmadığı halde Banka ve Kredi kartlarının kötüye kullanılması suçuna teşebbüsten ceza verilmesi, Bozmayı gerektirmiş…” (Y. 13. CD. 2015/12292 E., 2017/1307 K., 15.02.2017 T.).

BANKA VE KREDİ KARTININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇUNA İŞTİRAK

Banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçu iştirak bakımından özellik göstermez. Bu sebeple genel iştirak hükümlerine gidilmelidir. Örneğin birden fazla kişi, iştirak halinde, bir başkasına ait banka ya da kredi kartını ele geçirip, kullanarak kendilerine yahut başkalarına yarar sağlamışlarsa TCK md. 245/1 iştiraken uygulanır ve faillere müşterek faillik hükümleri kapsamında ceza verilir.

…Yapılan incelemede, Diğer sanık K. Köçer’in yanında sanık olduğu halde, katılanın evinden hırsızlık sonucu haksız şekilde ele geçirdiği Ziraat Bankasına ait kredi kartıyla Carrefour önünde bulunan Akbank‘a ait bankamatikten para çekmek istediği, yabancı banka ATM’si olduğu için katılanın hesabının ve hesaptaki paranın görülmediği, diğer sanık K. Köçer’in kastının katılanın hesabında bulunan paranın hepsini çekmek olduğu ve imkan olursa bir defada çekmek istediği ancak hesaptaki para miktarı görülmediği için deneme yanılma yöntemiyle toplam 8 dakika içerisinde aynı bankamatikten ara vermeden birkaç defada çektiğinin anlaşılması karşısında, eyleme iştirak eden sanık hakkında…(Y. 8. CD., 2018/12346 E., 2019/11413 K. 26.09.2019 T.).

BANKA VE KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇU İÇTİMA

TCK’da suçların içtimaı üç farklı şekilde düzenlenmiştir. Bunlar TCK md. 42’de düzenlenen bileşik suç, TCK md. 43’de düzenlenen zincirleme suç ve TCK md. 44’te düzenlenen fikri içtimadır. Belli bir hukuki menfaati korumakla birlikte, tek eylemle birden fazla hukuki yararın ya da farklı eylemlerle aynı hukuki yararın ihlal edilmiş olması suçların içtimaını oluşturur.

“Sanığın, haksız şekilde ele geçirdiği katılan Engin’e ait kimlik bilgileri ile düzenlediği sahte nüfus cüzdanını kullanmak suretiyle aynı suç işleme kararı altında değişik zamanlarda F…bank A.Ş., T.V… Bankası T.A.O. ve Y… ve K… Bankası A.Ş.’lerin Fethiye şubelerinde sahte vadesiz mevduat hesabı açtırıp, bu bankalardan banka hesap cüzdanları almasının kül halinde 5237 sayılı TCK’nın 204/1 ve 43. maddelerinde öngörülen zincirleme suretiyle resmi belgede sahtecilik, ayrıca F…bank A.Ş. Fethiye Şubesi’nde açtırdığı söz konusu hesapla bağlantılı olarak üretilen sahte bankamatik kartını teslim aldıktan sonra, kendisine veya başkasına herhangi bir yarar sağlamadan üstünde yakalanması ile aynı sahte kimlik bilgilerini kullanarak İnternet üzerinden H… Bank A.Ş.’ye yaptığı kredi kartı başvurusu sonucu üretilen sahte kredi kartının, başvurunun gerçeğe aykırı olduğunun tespiti üzerine bankaca teslim edilmeden iptal edilmesi eylemlerinin de ayrı ayrı teşebbüs aşamasında kalan 5237 sayılı TCK’nın 245/3. maddesinde öngörülen banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunu oluşturacağı gözetilmeden …” (Y. 11.CD. 2008/8860 E., 2008/9215 K., 24.09.2008 T.).

BABANIN VEYA EŞİN KREDİ KARTINI KULLANMAK SUÇ MUDUR?

TCK 245/4 gereğince TCK 245/1 kapsamına giren suçlar haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden biri, üstsoy veya altsoy veya bu derecede kayın hısımlarından biri veya evlat edinen veya evlâtlık, aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden biri, zararına olacak şekilde işlenmişse, ilgili akrabaya ceza verilmez. Söz konusu şahsi cezasızlık sebebi sadece TCK 245/1 kapsamına giren suçlar için geçerlidir.

BANKA VE KREDİ KARTININ KÖTÜYE KULLANILMASI ETKİN PİŞMANLIK

Banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçunda etkin pişmanlıktan yararlanılabilir. Böylece TCK 245/1’e giren fiillerde TCK’nın malvarlığına karşı suçlara ilişkin etkin pişmanlık hükümleri uygulanır.

BAŞKASININ KARTININ KULLANILMASI YASAK MIDIR?

İZİNSİZ KREDİ KARTI KULLANMAK SUÇ MUDUR?

İzinsiz kredi kartı kullanmak suç mudur hususunda yukarıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

TELEFONDA KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI

Telefonda kredi kartı dolandırıcılığı hususunda yukarıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.

TELEFONLA KREDİ KARTI BİLGİLERİNİ İSTEMEK

Telefonla kredi kartı bilgilerini istemek hususu yukarıdaki yazıda ayrıntılı açıklanmıştır.

KENDİNİ POLİS GİBİ TANITIP PARA İSTEYENLER

Kendini polis gibi tanıtıp para isteyenler yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.

BANKA HESABINDA BİLİNMEYEN HAREKETLER

Banka hesabında bilinmeyen hareketler yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.

BANKACILIK UYGULAMALARI GÜVENLİ Mİ

Bankacılık uygulamaları güvenli mi hususu yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.

BAHİS SİTELERİ GÜVENLİ Mİ

Bahis siteleri güvenli mi hususu yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.

KREDİ KARTI İNTERNET ALIŞVERİŞİ DOLANDIRICILIĞI

Kredi kartı internet alışverişi dolandırıcılığı yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI PARA GERİ ALMA

Kredi kartı dolandırıcılığı para geri alma yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.

TİKTOK KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI

Tiktok kredi kartı dolandırıcılığı yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.

ULUSLARARASI KREDİ KARTI DOLANDIRICILIĞI

Uluslararası kredi kartı dolandırıcılığı yukarıdaki yazıda ayrıntılı değerlendirilmiştir.

 

İlgili yazılarımız;

https://hkavukatlik.com/sgk-kanser-ilaci-davasi/

https://hkavukatlik.com/dolandiricilik-sucu/

https://hkavukatlik.com/sanal-dolandiricilikta-bankalarin-sorumlulugu/

https://hkavukatlik.com/sinir-disi-etme-kararina-itiraz/

https://hkavukatlik.com/kira-tespit-davasi/

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir