Ara Dinlenme Ücreti Davası, ara dinlenme hakkından yararlandırılmayan işçinin çalıştığı ara dinlenme süresine ilişkin hak kazanılan işçilik alacakları için işverene karşı açabileceği davadır. Bu kapsamda, işçinin ara dinlenme süreleri, işçinin ara dinlenmeyi nasıl kullanacağı, işçinin ara dinlenme sırasında çalıştırılması, işçinin ara dinlenme süresinde işe hazır bekletilmesi, işçinin ara dinlenme ücretinin nasıl hesaplanacağı ve ara dinlenme ücreti davası hususunda arabuluculuk, dava ve icra süreçleri aşağıda yer alan yazıda ayrıntılı olarak incelenecektir.
İŞÇİNİN ARA DİNLENME SÜRELERİ
İşçilerin ara dinlenme süreleri, 4857 sayılı İş Kanunu md. 68’de düzenlenmiştir. İlgili düzenlemede işçilere; dört saate kadar olan çalışmalarda on beş dakika, dört saatten yedi buçuk saate kadar olan çalışmalarda yarım saat, yedi buçuk saatten fazla olan çalışmalarda ise bir saat ara dinlenme verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
İŞÇİ ARA DİNLENME HAKKINI NASIL KULLANABİLİR
İŞÇİNİN ARA DİNLENME SÜRESİ KISALTILABİLİR Mİ?
İş Kanunu md. 68’de belirlenen ara dinlenme süreleri asgari ara dinlenme süreleridir. Bu süreler hiçbir şekilde kısaltılamaz.
İŞÇİNİN ARA DİNLENME SÜRESİ UZATILABİLİR Mİ?
İşçinin ara dinlenme süreleri iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile uzatılabilir. Dolayısıyla, ara dinlenme süreleri işçi aleyhine değiştirilemezken işçi lehine değiştirilebilir.
İŞÇİNİN ARA DİNLENME HAKKI ARALIKLI KULLANDIRILABİLİR Mİ?
İşçinin ara dinlenme hakkı aralıksız olarak kullandırılmalıdır. Ancak bu hak, iklim, mevsim, işin bulunduğu yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak işçi ve işveren arasında yapılacak bir sözleşme ile aralıklı olarak kullandırılabilir.
İŞÇİLER ARA DİNLENMEYE AYRI AYRI MI ÇIKARILMALIDIR?
İşçinin ara dinlenme hakkı diğer işçilerle aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir. Bu konuda işveren, iş yeri ve işin şartlarını değerlendirerek karar almalıdır.
İŞÇİ ARA DİNLENME SÜRESİNİ İŞ YERİNDE Mİ GEÇİRİLMELİDİR?
Ara dinlenme sırasında işçi tamamen serbest olmalı ve ara dinlenme süresini istediği yerde geçirebilmelidir. Bir başka ifadeyle, ara dinlenme süresinde işçi, işverenin emir ve talimatı altında olmamalı, iş görmeye hazır bir vaziyette beklemeye veya çalışmaya zorlanmamalıdır.
ARA DİNLENME HAKKININ ÇALIŞMAYA HAZIR VAZİYETTE KULLANDIRILMASI
Uygulamada sıkça karşılaşıldığı üzere işçiler, ara dinlenme süresinde de işverenin emir ve talimatı altında her an iş çıkacak şekilde hazır vaziyette bekletilmektedir. Bu durumda, ara dinlenme hakkının kanuna uygun bir şekilde kullandırıldığından söz edilemez. Bu şekilde kanuna aykırı kullandırılan ara dinlenme süreleri çalışma süresinden kabul edilmelidir.
İŞÇİ ARA DİNLENME SÜRESİNE İLİŞKİN ÜCRET TALEP EDEBİLİR Mİ?
Ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Bu nedenle ara dinlenme süreleri için işçiye ayrıca bir ücret ödenmez. Fakat ara dinlenme sürelerinde çalışma yaptırılması veya ara dinlenmelerin usulüne uygun kullandırılmaması halinde işçiye ücret ödenmelidir.
İŞÇİYE ARA DİNLENME SÜRESİNDE ÇALIŞMA YAPTIRILMASI
ARA DİNLENME SÜRESİNDE ÇALIŞTIRILAN İŞÇİ ÜCRET ALABİLİR Mİ?
Ara dinlenme süresinde çalıştırılan işçi veya ara dinlenme hakkı usulüne uygun kullandırılmayan iççi bu sürelere ilişkin ücret almalıdır. Zira bu süreler çalışma süresinden sayılır. Bu süreler için hak kazanılan ücretin ödenmemesi durumunda işçi ara dinlenme ücreti davası açabilir.
ARA DİNLENME SÜRESİNDE İŞE HAZIR BEKLETİLEN İŞÇİNİN ARA DİNLENME ÜCRETİ DAVASI
Ara dinlenme süresinde işe hazır bekletilen işçinin ara dinlenme ücreti davası açıp açamayacağı veya diğer işçilik alacakları yanında bu alacağı da talep edip edemeyeceği hususunda aşağıda yer verilen Yargıtay kararı önem taşımaktadır. Nitekim ilgili kararda, ara dinlenme süresinde görev yerinde ve işe hazır bekletilen işçinin ücretlerinin, ara dinlenme yapılmadı kabul edilerek hesaplanması gerektiği vurgulanmıştır. Bu konuda işverenin sunduğu imzalı belgenin de dikkate alınmayacağını belirten mahkeme, işçinin ara dinlenme süresinde işe hazır bekletildiğinin ise tanıkla ispat edilebileceğini kabul etmiştir. Dolayısıyla, ara dinlenme süresinde çalışmasa da işe hazır bekletilen işçi ara dinlenme ücreti davası açabilecektir. Bu karar, benzer durumdaki işçilerin ara dinlenme ücreti davası açabileceğini göstermektedir.
“…Somut uyuşmazlıkta, davacı işçi güvenlik görevlisi olup işyerinde 13.08.2013 tarihine kadar 2 gün 17.30-08.30 arası çalıştığı, 2 gün istirahat ettiği, daha sonra aynı vardiya saatleri arasında çalıştığı, 01.09.2013 tarihinden sonra ise 2 gün 20.00-08.00, 2 gün 08.00-20.00 arası çalıştığını, 2 gün istirahat ettiği ve 01.09.2013 tarihinden sonra yaptığı çalışmalarla ilgili olarak 3 saat ara dinlenme kullandığına dair imzalı belge sunulmuştur. Mahkemece sözü edilen ara dinlenme süresi düşülerek fazla çalışma ücreti hesaplanmış ve hüküm altına alınmışsa da, davacı işçi güvenlik görevlisi olup ara dinlenme süresinde dahi görev bölgesinde bulunduğu ve nöbet yerini terk edemeyeceği davalı tanığı tarafından açıklanmış olup işçinin fiilen yaptığı iş dikkate alındığında günde 3 saat ara dinlenme yaptığının kabulü isabetli değildi…” Yargıtay 9. HD. 2016/8611 E. 2019/15405 K. 09.09.2019 T.
İŞÇİNİN ARA DİNLENME ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?
Ara dinlenme sürelerinde çalıştırılan veya ara dinlenme hakları usulüne uygun kullandırılmayan işçilere ara dinleme süreleri için ücret ödenmelidir. Bu hususta öncelikle ücretlerin normal ücret üzerinden mi yoksa yüzde elli zamlı mesai ücreti üzerinden mi hesaplanacağı tespit edilmelidir. Bu kapsamda ara dinlenme sürelerinin işte çalışılan sürelere eklenmesi halinde haftalık 45 saatlik normal çalışma süresinin aşılıp aşılmadığına bakılmalı, çalışmanın 45 saate kadar olan kısmı için normal çalışma ücret ödenmeli, 45 saatlik çalışma süresinin aşılması durumunda ise aşan kısım için yüzde elli zamlı ücret ödenmelidir.
ARA DİNLENME ÜCRETİ DAVASI ARABULUCULUK, DAVA VE İCRA SÜRECİ
ARA DİNLENME ÜCRETİ DAVASI ARABULUCULUK SÜRECİ
Ara dinlenme ücreti davası açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmalıdır. Arabuluculuğa başvurmadan önce dava açılması halinde dava usulden reddedilecektir.
ARA DİNLENME ÜCRETİ DAVASINDA DAVA SÜRECİ
Arabuluculuk sürecinde anlaşmaya varılamaması durumunda işçi tarafından ara dinlenme ücreti davası açılmalı ve ara dinlenme ücretleri talep edilmelidir.
ARA DİNLENME ÜCRETİ DAVASINDA İCRA SÜRECİ
Ara dinlenme ücreti davası kazanılması halinde hükmedilen alacakların tahsil edilebilmesi için işveren aleyhine icra takibi başlatılmalıdır.
SONUÇ
İşçinin ara dinlenme hakkı ve bu hakkın kullandırılma usulü işçiler tarafından tam olarak bilinmemektedir. Uygulamada sıklıkla işçinin ara dinlenme hakkı kullandırılmamakta veya her an iş yaptırılacak şekilde kullandırılmaktadır. Buna rağmen işçilerin ara dinlenme ücretleri ise ödenmemektedir. Ara dinlenme ücretleri ödenmeyen işçilerin ödenmeyen ara dinlenme ücretlerine ilişkin ara dinlenme ücreti davası açmaları veya diğer işçilik alacaklarına ilişkin açtıkları davada ara dinlenme ücretlerini talep etmeleri gerekir. Ara dinlenme ücreti davasına ilişkin arabuluculuk, dava ve icra süreçleri uzmanlık gerektirdiği için avukat aracılığı ile takip edilmesinde yarar vardır.
GENEL BİLGİ
ARA DİNLENME ÜCRETİ DAVASI KARARI
Ara dinlenme ücreti davası kararı hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ARA DİNLENME ÜCRETİ ALINABİLİR Mİ?
Ara dinlenme ücreti alınabilir mi hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ARA DİNLENME ÜCRETİ DAVASI AVUKATI
Avukat, ara dinlenme ücretlerinin tahsili ve dava süreçlerini yürüten avukattır.
ARA DİNLENME ÜCRETİ DAVASI ANKARA AVUKATI
Ankara avukatı, ara dinlenme ücretlerinin tahsili ve dava süreçlerini Ankara’da yürüten avukattır.
ARA DİNLENME ÜCRETİ DAVASINI KAZANANLAR
Davanın kazanılması hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ARA DİNLENME ÜCRETİ ÖDENMEYENLER NE YAPMALI?
Ara dinlenme ücreti ödenmeyenler ne yapmalı hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ARA DİNLENME ÜCRETİ DAVASI NASIL AÇILIR
Davanın nasıl açılacağı hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ARA DİNLENME ÜCRETİ DAVASI MASRAFLARI
Dava masrafları hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ARA DİNLENME DAVASI DİLEKÇESİ
Ara dinlenme davası dilekçesi hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.
ARA DİNLENME DAVASI BAŞVURU
Ara dinlenme davası başvuru hususunda yukarıda yer verilen yazıda ayrıntılı değerlendirme yapılmıştır.